Annons
Insändare

"Vi vill ha tillbaka vår goda mellanmjölk och smöret"

Hade ni velat dricka lättmjölk som smakar grädde och använda smör som inte smakar gott, varenda dag?
Insändare • Publicerad 3 april 2012
Foto: Kirill Smirnov

Det är vad vi på Fågelbäckskolan och alla andra grundskolor i Trelleborg får göra. Av någon anledning har man tagit bort den goda mellanmjölken och de två sortens smör som vi hade. Ingen har frågat oss elever vad vi tycker. Varför har man gjort detta? Vår mat är inte den godaste och man gör det bara sämre mad att ta bort mellanmjölken och smöret vi hade. Vi vill ha mellanmjölk istället för lättmjölk och Bregott istället för Beccel. Varför ska inte vi få välja? Det är faktiskt vi som ska äta det. Vi skulle bli väldigt tacksamma om vi fick tillbaka mellanmjölken och de båda smören vi åt innan. Barn och ungdomar som växer behöver fett. D-vitaminer är fettlösliga. Det finns i mellanmjölken. Om någon tror att detta fett gör barn överviktiga så är det fel. Den stora orsaken är för mycket socker och sittande framför skärmar.

Svar direkt: Tack för era synpunkter! Jättetråkigt att ni inte tycker om lättmjölken och bordsmargarinet. Mjölken, som ni skriver, är näringsriktig och innehåller bland annat en hel del kalcium och vitamin D. Det som skiljer lätt- och mellanmjölk är mängden mättat fett. Vitamin- och mineralinnehåll är lika högt i båda sorters mjölk.

Annons

Med verkan från och med januari 2012 har vi på Måltidsservice gått ut med ett meddelande att samtliga skolor och förskolor ska erbjuda lättmjölk och vatten som måltidsdryck. Tidigare, förutom vatten som alltid har erbjudits som måltidsdryck, serverades lättmjölk och/eller mellanmjölk. Det såg lite olika ut på olika förskolor och skolor. Hälften av våra enheter, 18 stycken, serverade redan innan årsskiftet bara lättmjölk. Samtidigt gick vi ut med att förskolor ska servera ett bordsmargarin med max 1/3 mättat fett (60-70% total fetthalt) och skolan ett nyckelhålsmärkt margarin. Varför gjorde vi detta?

I den nya skollagen, som trädde i kraft 1 juli 2011, ställs krav på att skollunchen ska vara näringsriktig.

10 § ... Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra läroverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

(Skollag SFS 2010:800 10 kap. Grundskolan)

Vid bedömningen av vad som är en näringsriktig måltid bör de svenska näringsrekommendationerna vara en utgångspunkt, skriver regeringen. Skolinspektionen kommer att granska om lagkravet följs.

Rådet från Livsmedelsverket är att både förskola och skola ska servera lättmjölk. I förskolan rekommenderas ett bordsmargarin med max 1/3 mättat fett och i skolan rekommenderas ett nyckelhålsmärkt bordsmargarin. Rådet baseras på att nästan alla barn i Sverige får i sig mer mättat fett och mindre fleromättat fett än rekommenderat. Detta ökar risken att få höga blodfetter, som senare i livet kan leda till hjärtsjukdom. Det finns ett mycket starkt vetenskapligt stöd för att rekommendera att man byter ut en del av det mättade fettet mot fleromättat fett. Eftersom matvanor grundläggs tidigt i livet är det bra om man tidigt får möjlighet att skapa sig hälsosamma matvanor. Syftet är alltså i första hand att minska intaget av mättat fett och öka intaget av omättat.

Det är inget beslut tagit att mellanmjölken ska tillbaka med omedelbar verkan. Däremot finns en politisk motion med detta förslag. Svar på motionen kommer sannolikt att fattas, av servicenämnden, under april månad. Om kommunen väljer att servera en fetare mjölk och ett bordsmargarin med mer än 1/3 mättat fett blir konsekvensen att vi på Måltidsservice måste kompensera näringsmässigt för detta. För att få en hälsosam fettsammansättning måste vi då i stället minska på andra produkter med högt innehåll av mättat fett, vilket kommer att påverka matsedeln. Detta för av att kunna uppfylla det krav som står i skollagen.

När det gäller bordsmargarin har förskolan tre sorters margarin att välja mellan. Till skolan har vi två nyckelhålsmärka bordsmargarin upphandlade och vi försöker få in fler på vårt avtal. Vi vill självklart ge våra matgäster möjlighet att välja när det går. Dessvärre finns bara ett nyckelhålsmärkt margarin portionsförpackat och det är Becel. Vi rekommenderar att ni på matrådet tar upp om ni på er skola kan tänka er att ha margarin i små smörbyttor i stället, under förutsättning att det livsmedelshygieniskt sköts. Ni skulle då få mer än ett margarin att välja på.

Hoppas att ni har fått svar på era frågor. Genom fungerande matråd har ni också möjlighet att påverka måltiden på just er skola, inom ramen för de riktlinjer vi som kommun har att följa. Vi på Måltidsservice kommer gärna ut och träffar er och svarar på frågor ute på skolorna. Våra kontaktuppgifter hittar du på vår hemsida . Det är många komponenter som bidrar till en bra måltidsupplevelse. Vi på Måltidsservice arbetar hela tiden för att förbättra maten, måltiden och måltidsmiljön samt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor.

Ulrika Arnell, kostchef och Charlotte Thelander, dietist ?Måltidsservice, Trelleborgs Kommun

Nilla Olsson
Elev, Fågelbäcksskolan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons