Insändare

Vara eller inte vara, det är frågan?

Insändare Artikeln publicerades
Svedala sa nej – skribenten säger aha till fängelse i Trelleborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala sa nej – skribenten säger aha till fängelse i Trelleborg.

Bra eller mindre bra med fängelse i stan? Finns antagligen flera aspekter och olika synsätt.

Inte är det speciellt muntert om man säger så, tänker att man vill marknadsföra stan som ett mål för turister. Finns inte så mycket sevärdheter, det lilla turisttåget kanske får ta en ny runda, häktet, rättspsyk och så fängelset. Lite musik kan nog förhöja stämningen "släpp fångarna loss det är vår" nej så opassande, bättre "fångarnas kör" ur Nebukadnessar.

Kan bli en lite trist resa, men Ystad har ju lyckats gå i den fiktiva Wallanders fotspår och i London i Jack The Rippers.

Läste nån kommentarer om att det knappat finns så många utbildade fångvaktare i stan att anställa, förresten heter det fångvaktare? Det låter ganska trist de är ju i alla fall "nyckelpersoner". Tror inte ungdomarna kommer att köa till utbildningen precis.

Annars håller jag med om att vi inte behöver vara så rädda för rymlingar, de vill nog dra så fort som möjligt till platser som är mindre bevakade, har nästan bott granne med häktet i över tio år och kyrkan för mer väsen om man får vara lite ogudaktig.

Säkert blir det en hel del arbetstillfällen, på rättspsyk har man cirka 50 intagna och 150 anställda, det kan man jämföra med cirka 20 barn på en förskoleavdelning med tre anställda eller som jag läste i Sydsvenska två personer som hade ett stort antal senila gamla att ta hand om, en gammal människa fick ligga med brutet ben väldigt lång tid, skulle inte hänt om det hade funnits ett rimligt antal personer anställda!

Förutom hantverkare av alla slag, kökspersonal som gör god och näringsriktig mat, för jag tror att styrketräning är en populär sysselsättning på kåken, det gäller ju att hålla muskler i trim. Psykologer och kuratorer kanske och så en präst för själavården, det händer att de faktiskt väljer den smala vägen.

Finns antagligen många andra yrkesgrupper, men är inte så bekant med fängelsemiljön. Så summa summarum är varken för eller emot.

Aha-sägare