Insändare

Insändare: Vad vill politikerna med sjukvården i Trelleborg?

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten fick söka vård både i Trelleborg och Malmö för sin skadade hand.
Foto: Mats Holmertz
Skribenten fick söka vård både i Trelleborg och Malmö för sin skadade hand.

Det finns ett talesätt ”Man måste vara frisk för att orka vara sjuk”!

Sverige har västvärldens högsta skatter och borde rimligtvis kunna njuta av bland annat en bra och väl fungerande sjukvård, men så är det ju inte…

I själva verket har vi kanske världens sämsta sjukvårdsapparat?

Då säger vän av ordning att se på många länder i Asien och Afrika… Jo, men sett till beskattning så framstår trots allt ”vår” sjukvård som mycket dålig. Vi läser dagligen om att köerna växer och tyvärr gäller det även ytterst viktig behandling, livsavgörande diagnoser och ingrepp och man frågar sig om det finns någon ände på misären?

I Trelleborg, min hemstad, hade jag det tvivelaktiga nöjet att besöka sjukhuset, tvivelaktigt då jag kom dit med bruten handled efter att ha halkat på en isfläck…

Kunde konstatera att personalen gjorde allt man kunde och mer därtill, men då klockan passerat 16.00 (!) fanns ingen slutlig hjälp att få utan det var bara att sätta sig i bilen och köra mot Malmö.

Att första gången besöka detta gigantiska komplex är en utmaning, kan jag lova såväl externt som internt, avsaknaden av skyltar är monumental, tanken på lustiga huset med sina irrgångar är slående och kunde varit roligt om det nu inte var att man hade ont!

Det finns ett talesätt ”När snö och halka kommer till Stockholm, förvånas invånaren varje gång”! Min förvåning blev stor att detta stora sjukhus, endast hade en (1) tjänstgörande ortoped, hade man inte noterat att det blivit vinter i Skåne och med snö och kyla är sannolikheten större till halkolyckor än i sommaren!? När jag väl hittat en parkeringsplats, vilket inte heller var lätt, skrevs undertecknad in och sedan följde en lång väntan och jag menar verkligen lång, faktiskt drygt åtta timmar och med en alltmer smärtande vänsterarm, kan jag lova er att väntan känns ännu längre!

Avslutningsvis. Felet ligger definitivt inte på personalen, de gör vad de skall på ett mycket professionellt sätt, utan det måste vara ett systemfel av stora mått. Vi blir fler och fler i detta land och inte minst i vår region och då kan vi inte ha en sjukvårdsapparat som håller på att kollapsa.

Jag förstår att man inte kan och inte heller bör erbjuda all form av specialistvård överallt, jag är medveten om att sjukvård kostar, men som det nu är med ökade kötider etc. så måste mer pengar tillföras och politikerna som har att fatta besluten behöver vara en del av verksamheten. Jag förstår inte och vill inte acceptera varför lasarettet i Trelleborg måste stänga på eftermiddagen! Det är dags för de regionala politikerna i partierna inför höstens val att ”lägga korten på bordet” och visa vad man vill med sjukvården i stan. Det är dags för medborgarna om det inte gjorts förr att kräva svar och ansvar!

Tack för ordet!

Lars G. Olsson

Nyinflyttad trelleborgare