Annons
Insändare

Tunnorna en signal till inbrottstjuvar

Trelleborgs sophämtning slarvar med att ställa tillbaka soptunnan, efter hämtning, det har inträffat flera gånger.
Publicerad 27 oktober 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk mot att soptunnorna inte ställs tillbaka där de hämtats.
Skribenten är kritisk mot att soptunnorna inte ställs tillbaka där de hämtats.Foto: Karin Lagerström

Gäller flera tunnor i området, inte bara min. Tekniska nämnden kommer att påpeka att de skall vara lätt att dra tunnan, vilket det är på alla ställen i området.

Problemet är att när tunnorna inte ställs tillbaka så syns att huset står tomt, är man borta några dagar, ökar risken för inbrott. Jag har påpekat detta, för tekniska nämnden, vilket tydligen inte hjälper.

Annons

Sopsorterat

Svar direkt: Vi ger ett generellt svar eftersom vi inte känner till omständigheterna i det specifika fallet.

I korthet ser våra rutiner ut så här:

Vi hämtar kärl som står väl synliga på hämtstället. Hämtstället ska vara en hårdgjord yta max tre meter från farbar väg/gata. Till hårdgjord yta räknas till exempel inte löst grus, singel eller gräs. Efter tömning ska vi ställa tillbaka kärlet där det hämtades. Är det lilla hjulet låst vid hämtning ska det låsas igen när kärlet ställs tillbaka.

Om placering/utformning av hämtställe, hämtningsväg eller transportväg inte uppfyller grundläggande krav* ska vi meddela detta genom en så kallad hängare som fästs på kärlets handtag.

Vi ska utföra vårt uppdrag på bästa sätt. Man ska som fastighetsägare kunna förvänta sig att kärlet hamnar på rätt plats efter tömning. Detta så klart under förutsättning att kärlet var rätt placerat från början.

Alla hämtställen är unika. I den bästa av världar blir det rätt från början när nya bostadsområden planeras så att det underlättar avfallshämtningen för både avfallshämtare och fastighetsägare. I äldre områden behövs ibland en del åtgärder innan vi kan uppnå en säker och trygg hämtning.

Skribenten nämner ökad risk för inbrott. Vi rekommenderar alla fastighetsägare att samarbeta i nätverk som till exempel Grannsamverkan.

Matts Karlsson

avfalls- och återvinningschef

Fotnot: *”Föreskrifter om avfallshantering Trelleborgs kommun 2017-2020” finns på trelleborg.se/avfall.

Annons
Annons
Annons
Annons