Annons
Insändare

Torskbeståndet i Östersjön är i kris

Jag har stor respekt för dem som ställer upp på olika politiska uppdrag. På alla plan.
Det är tidskrävande och ansvarsfullt och kanske inte alltid uppskattat.
Publicerad 8 juni 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Numera ovanlig i vattnet utanför Trelleborg.
Numera ovanlig i vattnet utanför Trelleborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det jag hoppas på från dem som jobbar politiskt, oavsett partifärg, är ärlighet, ett visst mått av ödmjukhet inför uppgiften, samt självinsikt om sin kunskap och förmåga.

I politisk retorik, tappas ibland en del av detta bort.

Annons

Jag läser Sten Björks (S) inlägg (debatt den 25 maj) och måste be att få göra några rättelser.

”Trelleborg har en marin miljö med en väl fungerande reproduktion av torsk, flatfisk och lax”, skriver Sten Björk. Nu är det så att torskbeståndet i Östersjön är i kris och Trelleborg har inget eget bestånd av torsk. Vill man veta hur det står till med Östersjön och torskbeståndet där rekommenderar jag Peter Löfgrens dokumentär ”Torsken – havets hopp” som visades på SVT för någon månad sedan. Den finns på SVT-play.

Där visas en helt annan bild än den Sten Björk försöker måla upp. Någon reproduktion av lax har vi inte. Det får vi åka upp till Mörrum för att hitta. Men det Sten Björk menar är förmodligen havsöring. För att det ska finnas havsöring krävs vattendrag med god ekologisk status. Havsöringen reproducerar sig nämligen i vattendragen. Tyvärr är det skralt med den ekologiska statusen i Trelleborgs kommuns vattendrag. Detta trots att vi har EU:s vattendirektiv hängande över oss som säger att, det ska vara just god ekologisk status i vattendragen.

Att det eventuellt fångas en del plattfisk och fin sådan, har koppling till torskens tillbakagång. Normalt käkar torsken upp en hel del av plattfisken, men med mindre stora torskar, blir plattfisken i stället fler. Arbetet för att minska hamnen- och dess verksamhets negativa påverkan på miljön, samt de initiativ som finns i Jordberga för att framställa biogas, är självklart positivt. Men att kalla det för ”Trelleborgs räddningsplan för Östersjön”, är att ta i.

Det krävs mer för att få bukt med de problem Östersjön brottas med. Sten Björk bör i stället fundera på hur det kan komma sig att vi har en sådan mängd av tång och alger vid våra stränder, att vi måste samla upp det med maskiner för att kunna visats där.

Piraten

Annons
Annons
Annons
Annons