Insändare

Slöseri med skattemedel

Insändare Artikeln publicerades
TA:s avslöjande om kostnaderna för avtackningen av två kommunala tjänstemän väcker reaktioner.
Foto: Nilla Olsson
TA:s avslöjande om kostnaderna för avtackningen av två kommunala tjänstemän väcker reaktioner.

Det är en otrolig nonchalans och ett slöseri med skattemedel när kommunens tjänstemän ordnar en avtackning på 56 000 kronor för arbetsmarknadsförvaltningens chef Cecilia Lejon och marknadschefen Ola Johnsson, när vi varje dag läser om besparingar inom färdtjänst, personliga assistenter, kultur och idrott med mera.

Cecilia Lejon gjorde en önskelista över personer hon ville bjuda in till sin fest och Veronica Larsson (S), ordförande i arbetsmarknadsnämnden och medlem i kommittén som ordnade festen, mejlade ut en inbjudan till en ”lättare lunch” till närmare 1 000 personer. Man måste lida av svår hybris om man förväntar sig att så många vill komma och ta avsked. Cirka 100 personer tackade ja, ett antal som borde kännas ganska snopet för Lejon. Mat beställdes för 150 personer, det kunde ju droppa in någon oanmäld. Vad gjorde man med de överblivna 50 portionerna?

Den lätta lunchen bestod av en meny värdig en Nobelmiddag med bland annat oxinnanlår, lax, tupp och prinsesstårta. Veronica Larsson tyckte inte detta var någon lyx utan en helt vanlig lunch. Man undrar vad hennes lunchlåda brukar bestå av. Åldringar som varje dag får nöja sig med kommunens mat skulle nog tycka att det var ganska lyxigt.

Någon kommunchef (har glömt vem) uttalade sig för någon vecka sen i TA om varför så många chefer slutar. Han menade att vi skulle vara stolta och glada över att cheferna är så eftertraktade för andra kommuner. Jag tycker vi borde vara ännu gladare över att bli av med en chef som bjuder 1 000 gäster till sin avtackning och sen är ganska nonchalant när journalisten Andreas Mårtensson ställer frågor till henne. Hans frågor var tramsiga och hon tyckte han skulle ägna sig åt viktigare saker i Trelleborgs kommun än att granska hennes avtackning. Jag undrar hur kommunen arrangerar avtackning för lokalvårdare, barnskötare eller kontorister, som i hela sitt yrkesverksamma liv slitit hårt för kommunen. Vad får deras lunch kosta, hur många får de bjuda in, vad får de i avskedsgåva?

Ingen i kommunen kommer att nedlåta sig att svara på dessa frågor, men jag hoppas att TA, som i den nya tidningen ska skriva mer om lokala personer och händelser, kan göra en intervju med några ur dessa yrkesgrupper som slutat under året. Tema: Hur var sista dagen på jobbet? Då skulle vi skattebetalare få en uppfattning om hur kommunledningen behandlar sin personal och om samma regler gäller för alla, oavsett befattning.

Els-Britt Calmstedt