Insändare

Skapa ett kulturnav med Grand i centrum

Thomas Borgström ,
Foto:Tomas Nyberg

Kort bakgrund så man förstår mitt intresse för Grand och Grandhuset.

Min farfar, Philip Borgström, arbetade som vaktmästare sedermera som maskinist på Grandbiografen från 1937 till året innan jag föddes det vill säga 1964. Min far, Inge Borgström, började på Grand i början av 1960-talet. Även min farmor, Ann-Marie Borgström, mina bröder och undertecknad har arbetat i olika former på Grand men inte minst har vi vuxit upp på Grand och min far är född i en lägenhet ovanpå Grand. Min far vigde sitt liv åt Grand kan man säga, därav mitt intresse för bion och huset. Numera är ingen Borgströmmare involverad i bion men jag följer vad som händer via media.

När jag därför läser i Trelleborgs Allehanda att kommunen kan tänka sig att sälja Grandhuset till biografägaren blir jag både glad och lite besviken. Glad blir jag för Grand har en ny ägare som vill satsa, jag hoppas att de har uthållighet och ekonomiska resurser att ro detta il and så vi trelleborgare får behålla vår biograf. Besviken blir jag eftersom jag när jag var aktiv kommunpolitiker och även satt i styrelsen för Östersjöterminalen, som äger Grandhuset, försökte jag så ett frö att behålla huset, skapa ett kulturhus av hela huset. Det finns spännande lösningar på detta, inte minst i Danmark. Jag tänker mig att öppna upp huset för mer än bio, till exempel vernissager, lokaler för små musikgrupper att träna i, ge trubadurkonserter med mera, med mera. Huset skulle inrymma allt ifrån små lokaler till stora biosalongen. Låta förskolor komma och prova olika instrument etc. Jag menar då att hela huset ska vara ett kulturhus och att man ska bygga bort de få lägenheter som inryms i huset. Att sedan ta ett helhetsgrepp och införliva “Löfbergs kulturhus” och skapa ett kulturcenter, Kulturnavet, mitt i city. De ni, det vore väl något att vara stolta över? Vi måste låta kultur få kosta, det bygger broar mellan unga och gamla och mellan olika kulturer. Vi får inte se oss blinda på vägar, hamnar och andra “hårda” värde, som är viktigt såklart utan vi måste även tänka på de mjuka värdena, våra barn och deras start i livet inte minst. Svårt att sammanfatta mina tankar i en kort insändare. Finns dock ett TA-reportage om detta ämne som Thomas Westman och jag var med i för några år sedan.

Jag ber nu politiker och fullmäktige att inte sälja Grandhuset förrän ni tänkt igenom det noga och är helt säkra på att en försäljning är det bästa på sikt. Vet att det finns planer för gamla museet på öster med mera men som sagt, tänk en vända till.