Insändare

Sjukhuschefen blir en marionett

Insändare Artikeln publicerades
Signaturen Inga-Lill har funderingar kring tjänsten som ny sjukhuschef vid Trelleborgs lasarett.
Foto: Tomas Nyberg
Signaturen Inga-Lill har funderingar kring tjänsten som ny sjukhuschef vid Trelleborgs lasarett.

Jag blev oerhört glad när jag läste regiondirektören Alf Jönssons uttalande i Trelleborgs Allehanda om att vi äntligen skulle få en sjukhuschef till lasarettet i Trelleborg, men besvikelsen blir dessutom större när nu fakta kommit fram.

Organisationen i Region Skåne kommer att vara kvar vilket innebär den nye så kallade sjukhuschefen blir underställd förvaltningschefen i Helsingborg och endast en marionett till honom.

Varför har tjänsten inte utannonserats? Vem eller vilka tillsätter denne? Är det endast en ja-sägare de vill ha? Den blivande sjukhuschefen kommer dessutom inte att vara chef för alla verksamheterna på lasarettet eftersom vissa tillhör andra förvaltningar.

Det vi i gruppen ”Rädda vårt sjukhus” kämpar för är att få en sjukhuschef värd namnet, som tillsammans med medarbetarna utvecklar vården och förbättrar arbetsmiljön.

De styrande regionpolitikerna uttalar sig gärna och ofta om att de storsatsar på lasarettet i Trelleborg men har dessa satsningar gett resultat? Har alla vårdplatserna öppnats, har väntetiderna till de olika mottagningarna minskat och finns det fasta läkarbemanning på alla mottagningarna?

Åter igen – varför öppnas inte de specificerade palliativa slutenvårdsplatserna? Trots allt fungerar många verksamheter fantastiskt tack vare engagerade medarbetare och eldsjälar. De borde bli hörda och få mer bestämmanderätt för att vidareutveckla sina verksamheter ännu mer i nära dialog med beslutande chef. En sjukhuschef som har ansvar för helheten för en så stor verksamhet som vårt lasarett är.

Inga-Lill