Insändare

Reclaim the Tattoo!

Insändare Artikeln publicerades

Jag har alltid haft ett mycket gott öga till Tattoo.

Inte så konstigt. Det blir lätt så med en far som spelade esskornett i en blåsorkester (MFF-orkestern i Malmö). Då lär man sig snart skilja på Stars and Stripes av Sousa och den tyska Under dubbelörnen. Dessutom får man alltså en känsla för Tattoo, inte minst det mest berömda i Edinburgh. Har alltid längtat efter att besöka denna årliga (varje augusti) tillställning. Någon gång ska det bli av, har jag tänkt hela livet.

Döm därför om min glädje när det på en promenad i Helsingfors plötsligt stod Tattoo för mina ögon! En uppenbarelse! Ett tecken från skyn! Nu ska det äntligen bli av, tänkte jag och gick beslutsamt in i butiken, som – det måste medges – såg ganska skum ut. Ingen vanlig resebyrå precis. Där måste också viss språkförbistring ha uppstått, och trots att jag högt och vackert sjöng Under dubbelörnen, slutade det hela med att jag en god stund senare vacklade ut på gatan med den tyska dubbelörnen tatuerad på bröstet! Där rök Edinburgh och där rök badsäsongen!

Med denna språkligt troliga (?) men djupt lögnaktiga berättelse vill jag ha sagt att jag gillar Tattoo men inte har den ringaste förståelse för dagens tatueringshysteri. Det som tidigare var förbehållet sjömän och den danske kungen kan nu ses på alla från unga damer till fotbollsspelare. Och jag begriper absolut ingenting. Tycker bara det är vulgärt i kvadrat eller möjligen kubik. Skulle sen tatueringarna kombineras med piercing genom diverse kroppsdelar vill jag ropa högt klä er i burka! Och att täcka hela kroppen med nålgraffiti? Inget nytt under solen. Vi marxistiska cineaster säger bara en sak Groucho Marx och Lydia the Tattooed Lady! Här finns allt till och med scenen när Washington går över floden Delaware. Ett måste för vänner av amerikansk historia!

Dagens budskap är därför synnerligen enkelt. Bort med tattoo och in med Tattoo! Vi ses i Edinburgh! Reclaim the Tattoo!