Insändare

"När får en lärare prickning för att ha misslyckats i sin tjänst?"

Insändare Artikeln publicerades

Jag blir så förbaskat trött på dessa aningslösa och supergnälliga lärare!

Tiotusen (10 000 kronor) mer i månaden! Fullständigt orimligt, provocerande och respektlöst!?I radio- och tv-program beklagar de sig över hur hemskt de har det, hur mycket de jobbar i veckan, att de både är vaktmästare, socialarbetare, skolsköterskor och när de kommer hem skall de rätta skrivningar hela kvällen!

Läraren jobbar minst timmar om året i jämförelse med andra tjänstemän. Alla korta och långa lov, förberedelsetid, arbetstidsförlagd utbildning, undervisningstid på 4045 minuter. Herre gud.

I ett långt debattinlägg (TA den 2 april) skriver Helena Linge, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Trelleborg, hur dåligt betalda lärarna är, ja de är sämst avlönade i norra Europa! Helena Linge gör jämförelser med andra akademikergrupper i Sverige och att svenska lärare är tjänar direkt uselt... Akademiker...njaaee...högskolestuderande med mycket praktik vill jag kalla dem. Man kan jämföra sig med andra länder och yrkesgruppen, men varför ska en lärare i Sverige mätas med en i Danmark eller Finland? Underligt och svårförklarligt!

Inte i en rad i debattinlägget står det hur mycket en lärare tjänar. Det håller man tyst om, beroende på att lärare generellt sett är mycket välbetalda, ja rent av överbetalda med hänsyn till den kompetens de besitter. I en radiointervju, tillfrågades en lärare, hur mycket hon hade i månadslön. Inget svar. Däremot berättade hon vad hennes mamma hade som lärare 1964! Det gäller att smyga med uppgifterna. Nu går det att ta fram löneuppgifterna från varje kommun och skatteverket är även tillmötesgående.

Har inte lärarförbunden fått information om Skolinspektionens undersökningar. Katastrofala uppgifter om hur många som går ut skolan utan att kunna varken läsa eller skriva. Alldeles för många klarar inte att komma in på gymnasium. De som lyckats klara sig genom gymnasiet, har för dåliga betyg för att kunna söka vidare till högskola eller liknande. Skolinspektionen slår också ned på att de elever som borde ha någon forma av stödundervisning, inte får det och att skolan är mycket slarviga med att förhindra, förebygga och upptäcka mobbning. Skandalöst!

Hur kan man tro att högre lön, ger bättre resultat bland eleverna. Skolinspektionen har vid undersökning och ingående kontroll funnit, att lärarna inte ens har kunskap att rätta nationella prov, utan i huvudsak ger alldeles för högt betyg/poäng. Å så kan kritiken mot lärarna fortsätta... Lärarna skriker högt om vilket stort ansvar de har. Pyttsan! Om lärarna vill ha och ta ansvar, kan de göra det för de som på grund av dålig förmedlad kunskap, hamnar i utanförskap, arbetslöshet och kriminalitet!! Tänk på det när ni högt skriker om tiotusen mer i månaden! Blir ni bättre pedagoger av högre lön?!

Läraren talar om att det knappast finns några karriärmöjligheter! Vad jag vet finns det olika former av lärare i olika nivåer. Vill man förkovra sig, finns det möjlighet, även på tjänstetid!

Ingen vill bli lärare! Ansökningarna till lärarutbildningen totalt har ökat och mest till förskollärare. Det är bara att följa statistik från Högskoleverket. Jag kan i och för sig förstå att ungdomar inte vill söka sig till läraryrket. En total kravlös skola, där många elever inte kommer till lektionerna. Spelar spel och helt öppet talar i mobiltelefonen, med jacka och keps på inne i lektionssalen. Kravlös skola och samhälle botas inte med höjd lön, utan med lång och varaktig attitydförändring.

Jag slår hellre ett slag för sjuksköterskorna, som har ansvar för oss från födseln till döden. Ett psykiskt hårt jobb med mycket grannlaga medicinkunskaper, anhörigkontakter och mycket, mycket ansvar. Ett litet fel kan få ödesdigra konsekvenser och sköterskan kan prickas. När får en lärare prickning för att totalt ha misslyckats i sin tjänst?! Never! Läraren ska ha sitt lönepåslag på 2,6 procent. Basta!