Annons
Insändare

”Lärarturism” – en framtida bransch att satsa på?

Studenter anställs med betald praktik. Det kunde ju vara en bra sak om det inte vore så att studentens timlön är högre än lärarnas.
Publicerad 16 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på planerna på att anställa lärarstudenter med betald praktik.
Skribenten har reagerat på planerna på att anställa lärarstudenter med betald praktik.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Den student som jobbar halvtid får 18 000 kronor i månaden vilket är detsamma som en heltidslön på 36 000 kronor. Medellönen för de legitimerade grundskolelärare som jobbar där studenten anställs har 32 900 kronor (rikssnittet). När de fyra år senare är behöriga lär de ju antagligen anse att behörigheten är värd några tusenlappar så låt säga en lön på 40 000 kronor i ingångslön (räknat med dagens löneläge). Det gör att den som troget jobbat i kommunen i tio+ år hamnar i bakvattnet. De kommer aldrig att kunna knappa in det lönegapet om de inte väljer att sluta i kommunen för att jobba i annan kommun. Det är så vi får lärarturism - lärare väljer att byta kommun för att kunna förhandla upp sin lön. Det är inte för att de inte trivs utan de känner att de sitter fast i lönesystemet och nyexade och nyanställda samt nu även studentlärarna får mer i lönekuvertet.

Jag skulle se det som kränkande att jobba sidan om en student som har så pass mycket högre timlön än vad jag har. Dessutom måste en legitimerad lärare göra vissa av studentlärarens uppgifter eftersom legitimation krävs för att sätta betyg. Tänk att få svart på vitt att man är värd 4 000 kronor mindre i månaden än en studentlärare när man jobbat i kommunen i tio år och gör ett fantastiskt jobb. Studentläraren slipper även ta studielån och kommer därför inte behöva ta av sin lön för att betala av lånet.

Annons

Man har alltså planer på att ta emot tio studentlärare och ha dem ute på olika skolor där det inte finns många lärare som toppar den lönen. Inte ens alla förstelärare på grundskolorna har en månadslön på 36 000 kronor. Våra förstelärare ska ses som extra duktiga lärare men med detta system är de ungefär lika duktiga som en studentlärare, om man nu väljer att se kompetensen med hjälp av lönen, vilket man ju gjort med lärarlönelyftet och förstelärartjänsterna.

Om inte besparingar och reallönesänkningar får lärare att fly kommunen så är nog systemet med studentlärare ytterligare ett sätt att sparka på lärarna och kan leda till att ännu fler lärare väljer att lämna kommunen för ett bättre betalt jobb i en av grannkommunerna. Där har de en möjlighet att förhandla upp sin lön med flera tusenlappar. När de sedan jobbat där ett tag kan de komma tillbaka och hamna i ett bättre läge för då kan de förhandla om sin lön igen.

Ska inte duktiga lärare ha mer betalt? Jo det är klart de ska, men systemet är sådant att det är inte när man bevisat sin kompetens som lönen sätts utan det är när man anställs och lönen bestäms innan man ens jobbat en enda timme hos den nya arbetsgivaren och sedan sitter man fast i lönesystemet. Jobbar man då i en kommun som Trelleborg där man ger lärarna reallönesänkning så kommer man snabbt efter nya. Att vara arbetsgivaren trogen, göra ett bra jobb och stanna kvar premieras inte. Erfarenhet och tid hos arbetsgivaren är inget värt vad gäller summan i lönekuvertet. De nya lärarna och nu även studentlärarna kommer in i systemet med en betydligt bättre lön än den som stannar kvar.

En lösning vore att man kom överens med alla lärarna i till exempel Vellinge kommun att vi säger upp oss allihopa. Alla lärare i Trelleborg söker jobben i Vellinge och alla lärare i Vellinge söker jobben i Trelleborg. Om två år gör vi samma sak igen och kan få till ännu en löneförhandling. Ja, jag vet att detta inte är genomförbart men det vore ett sätt att få upp lönerna för alla lärare. En framtida bransch att satsa på är kanske ”lärarturismen”; att guida och hjälpa lärare att byta jobb och förhandla lönen. Löneförhandlare kan ju behövas för det enda facken gör är att förhandla fram sifferlösa löneförhöjningar men de hjälper inte till i den primära och allra viktigaste förhandlingen. Den som sker innan man visat vad man egentligen går för. Den som sker innan man ens jobbat en enda minut hos arbetsgivaren. Den som är den individuella lärarens grund och som sedan bara ökar med vad facket lyckas driva igenom vilket 2018 innebar en reallönesänkning för alla lärare i kommunen. Med årets sparkrav lär det antagligen inte bli ett dugg bättre.

Arga läraren

Annons
Annons
Annons
Annons