Insändare

Kulturen blomstrar på ”vischan”

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten anser att Flyktingbåtsmonumentet passar bra i Gislövs hamn.
Foto: Tomas Nyberg
Skribenten anser att Flyktingbåtsmonumentet passar bra i Gislövs hamn.

Svar till Lars Bergstens insändare (den 28 mars).

Flyktingbåtsmonumentet i Gislövs läge är en påminnelse om de fruktansvärda händelser som var ett resultat från tiden, då nationalismen triumferade i Europa. Det påminner oss om de båtflyktingar vi har i dag.

Människor som flyr från krig och förföljelse. Händelserna som monumentet skildrar, utspelades på sandbankarna utanför Gislövs läge och Simremarken. Fiskarna i läget gick ut med sina båtar för att rädda människor som fastnat där ute.

För övrigt är inte Gislövs läge, eller andra förorter i kommunen, ”på vischan”. Det går till och med stadsbussar hit. Här finns en välskött veteranbrygga med tillfälle för aktiviteter för allmänheten, såsom grillning, lek och njutning. Här finns en veteranbåtsförening som tar tillvara kulturarvet från den tid då fisket var en livsavgörande näring och försörjning. De gamla fiskebåtarna är fortfarande i segelbart skick och glänser vid bryggan under hela säsongen. Fiskemuseet är öppet för allmänheten. Skolklasser och föreningar kommer i strid ström till området för att lära om den gamla båt- och fiskekulturen. Trelleborgs båtklubb står för dagens båtkultur.

De som inte upptäckt kulturen ”på vischan”, kan ta del av den på veteranbåtsdagen den 15 juni. Då återinvigs flyktingbåtsmonumentet. Fiskemuseet är öppet. Andra kulturella inslag är Gamla Trelleborg och lokala konstnärer och naturligtvis våra veteranbåtar som användes av våra fiskare, vilka räddade flyktingarna på sandbankarna.

Kulturen är gemensam, oavsett om den utövas i centrum eller på ”vischan.” Var stolt över det som finns. Monumentet står på rätt plats.

Jan-Inge Svensson