Insändare

Julglädje i kommunhusen

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten funderar över hur det är ställt med empatin för våra medmänniskor.
Foto: Björn Lindgren/TT
Skribenten funderar över hur det är ställt med empatin för våra medmänniskor.

Det var en strålande glad kommunstyrelseordförande i Vellinge som proklamerade vinst i högsta instans för ett tiggeriförbud i kommunen. Hon fullkomligt sprudlade av glädje till att en fattig och utstött kvinna, utanför ICA, inte längre får vara där. Hur är det ställt med empati för våra medmänniskor?

Enligt polisen lär det finnas ytterligare en tiggare. Alltså två (2)! Argumentet för förbudet är: De svinar ner! De blir utsatta för kriminalitet! Det är deras hemländer som har ansvaret! Nuvarande regelverk visar, att dessa problem kan lösas med andra medel. Exempel på detta är rivning av kåkstaden i Malmö och lagföring av människohandlare i Växjö. Här angriper man det egentliga problemet. Kostnaden för den rättsprocess som Vellinge har startat skulle kunna finansiera ett antal ”bajamajor” inom kommunen, att användas av dem som blir nödiga. Det som sker i dag inom EU i frågan, är att tillföra resurser till berörda länder samt att ändra attityden till de utsatta. Det tar lång tid. Men, vi har de utstötta här och nu. Tiggeriet handlar om att kunna få tre mål mat om dagen till familjen i stället för ett och kanske lita kläder till barnen. Det är dessa dimensioner det handlar om. Ofattbart för oss i välfärdssamhället.

Nu har SD i Trelleborg lagt fram en motion, följdriktigt enligt deras människosyn, om tiggeriförbud. I Trelleborg finns det tre till fem tiggare. SD har snart förbrukat sina sju motioner som villkorar deras samarbete med M och KD. Fyra av motionerna avhandlar tiggeri, husvagnar till flyktingar, ordningsvakter och övervakningskameror. Viktiga frågor för ”samhällsuppbyggnaden”? I SD partiprogram framstår den kristna kulturen som viktig för svenskarna. KD säger att samhället skall byggas på kristna värderingar. Nu i juletid är det kanske dags att påminna om detta:

”Jag var hungrig och ni gav mig att äta

Jag var törstig och ni gav mig att dricka,

Jag var hemlös och ni tog hand om mig,

Jag var naken och ni gav mig kläder,

Jag var sjuk och ni tog hand om mig,

Jag satt i fängelse och ni besökte mig”.

( Matteus 35-37)

När vi trelleborgare, efter julhelgens dignande smörgåsbord, sitter med pösiga magar och har öppnat de dyra paketen med den senaste elektroniken eller fått en välbehövlig utlandsresa till värmen, då kanske vi skall tänka på de utstötta och bespottade som desperat försöker skaffa sig ett värdigt liv. Vi kan åtminstone vara vänliga mot ”dessa våra minsta”.

”Man kan inte hjälpa alla, sa den snåle – och hjälpte ingen.”

(Ester-Eschenbach)

Jan-Inge Svensson