Insändare

Hur kan en parkering på dagen bli en gångbana på kvällen?

Insändare Artikeln publicerades
Skribenterna förvånas över att Stortorget är gångfartsområde på kvällstid.
Foto: Andreas Mårtensson
Skribenterna förvånas över att Stortorget är gångfartsområde på kvällstid.

Öppet brev till gatuchefen, som ger svar direkt.

Den 12 mars vid klockan 18.30 ställde vi vår bil på parkeringen på Stortorget. Vi läste skylten, där det stod en timme 07-18 och då trodde vi att det var okej att stå där. I rådande mörker och ösregn observerade vi inte vad som gällde efter klockan 18.

Men så förvånade vi blev vid återkomsten efter ett årsmöte hos Söderslätts Konstförening och fann en parkeringslapp på vindrutan. 600 kronor vill polismyndigheten ha av oss för en överträdelse. Texten är: ”Parkerat fordon på en gågata eller i ett gångfartsområde (8 kap 1 §) Trafikförordningen (1998 1276)”.

Vi såg varken gångbana eller ett gångfartsområde och förstod ingenting, eftersom vi stod på en parkeringsplats bland många andra bilar, men hos Casa Blanca fick vi svar! Efter klockan 20 får man inte köra in eller stå på Stortorget! En skylt som hänvisar till detta står vid infarten cirka två meter upp i luften och är mycket svår att upptäcka särskilt när det är mörkt och vem skulle komma på idén att en parkering som kan användas på dagen plötsligt blir gångbana på kvällen?

Man kan inte annat än förvånas över denna egendomliga bestämmelse med tanke på att torget utgör ett stort och öde område att användas som gångfartsområde utan att man skall behöva inskränka på en behövlig parkeringsplats – på kvällstid dessutom! Betänk gärna också att parallellt med parkeringsplatsen löper både cykel- och gångbana.

Vi skulle vara glada om gatuchefen kunde besvara vår fråga och förklara anledningen.

Christa och Kjell Olsson

Svar direkt:

Skyltningen säger att det är tillåtet att parkera 1 timme med uppvisande av p-skiva mellan klockan 07-18. Vidare är det skyltat att övrig tid gäller gångfartsområde, vilket är grundregleringen för Stortorget, och vilket en körkortsinnehavare förväntas veta innebär parkeringsförbud.

Stortorget är även reglerat och skyltat med förbud mot motortrafik mellan klockslagen 20-06. Bakgrunden till torgets reglering är att kommunen och polisen behövde komma åt det stora problem som fanns på platsen med tillhåll, buskörning och nedskräpning under kvälls- och nattid.

Gatuavdelningen har inte fått till sig att platsens skyltning över regleringen skulle sticka ut som otydlig, men kommer att se över om denna kan göras än tydligare.

Kristoffer Tonning, gatuchef