Annons
Insändare

Fel väg att spara på skolan

Just nu befinner sig Trelleborgs nior mitt i gymnasievalsperioden. Det ska vara klart den 15 februari. Det är nu de funderar starkt på vad de vill göra, vad de vill bli, vilka framtidsplaner de kan tänkas ha – och hur de ska ta sig dit. De funderar över olika programval och inriktningar på gymnasieutbildningar, väljer, jämför olika skolor och alternativ.
Publicerad 7 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Neddragningarna inom skolan gör att Söderslättsgymnasiet inte längre blir ett självklart val för många nior som snart ska välja gymnasieskola.
Neddragningarna inom skolan gör att Söderslättsgymnasiet inte längre blir ett självklart val för många nior som snart ska välja gymnasieskola.Foto: Tomas Nyberg

Jag är förälder till tre barn, den yngsta är 15 år och går i nian. De två äldre syskonen har båda gått på natur-natur på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och varit väldigt nöjda med sina val och sin skoltid där. Inte minst studietorgen har de lyft som den främsta konkurrensfördelen med Söderslättsgymnasiet. Att alltid ha tillgång till kvalificerad hjälp av legitimerade lärare som bara finns för att ge stöd och hjälp, peppa, diskutera och förklara – oavsett om det är elever som har det tufft eller som behöver utmaningar – har varit något som jag ofta hört dem prata om så väl med olika kompisar som syskonen emellan. Detta har så klart gjort intryck på lillasyster och under hösten, när många av hennes kompisar for runt på olika gymnasieskolors öppet hus, var hennes val redan klart. Självklart skulle hon välja Söderslättsgymnasiet natur-natur. ”Det är ju en skola som tar undervisningen på allvar. Studietorg på det sättet finns ju inte på andra skolor”, sa hon. Hon behövde inte ens titta på andra skolor, för hon hade redan bestämt sig.

Så kom kommunens budgetbeslut om vände upp och ner på allting... Som förälder kommer jag in på dotterns rum där hon sitter uppkrupen i sängen med stirrande tom, blank blick och datorn i knäet. Bekymrat slår jag mig ner för att höra vad det är. ”Jag vet inte om jag vill gå på Söderslättsgymnasiet om studietorgen försvinner.” Tidigare på dagen hade vi diskuterat det politiska beslutet att dra ner 56 miljoner på skolan. ”Vad ska jag nu söka?!” säger hon och pekar på skärmen där hon letar och läser på om olika gymnasieskolor. Stilla rinner en tår ner för hennes kind. Det gör riktigt, riktigt ont i föräldrahjärtat och jag blir både ledsen, arg och upprörd på en gång.

Annons

Jag har själv jobbat som lärare i kommunen och facklig företrädare för Lärarnas Riksförbund i 20 år, men lämnade lärartjänsten i Trelleborg för tre år sedan. Jag vet ju hur rätt hon har! Rektorerna ska spara 29 miljoner i okompenserade löneökningar för lärarna under 2019. Det kommer att innebära minskad kompetensutveckling för lärare, ännu färre insatta vikarier, neddragning på resurser i form av stödundervisning och så vidare. Utöver det ska det skäras på alla möjliga olika ställen som den centrala förvaltningen föreslagit och politikerna beslutat. Först av allt ryker det som inte är obligatoriskt men väldigt viktigt, till exempel logopedtjänst, modersmål på förskola, resurser till resursskolorna – och studietorgslärarna. Och ändringar sker med omedelbar verkan får jag signaler om från verksamheten. Två av studietorgslärarna plockades bort från tjänsterna redan i veckan som gick och fick besätta vikariat där man inte hade fått någon behörig sökande att tillsätta med. Är det konstigt eller? Naturligtvis söker inte lärare sig till Trelleborgs kommun när det ligger ett sådant tungt sparbeting på skolan.

Häromdagen var jag på min gamla skola och hälsade på en liten stund. Under den första kvarten av mitt besök hann jag bli tillfrågad av fyra olika personer om jag inte var intresserad av att komma tillbaka och jobba på skolan. Flera tjänster är vakanta eller kommer att bli. Tre år efter att jag lämnade skolan är det bara två lärare kvar som jag har jobbat med i mitt arbetslag. Och en av de två slutar den 18 mars då hon fått ny lärartjänst i Svedala. Naturligtvis söker lärarna sig från Trelleborgs kommun när det ligger ett sådant tungt sparbeting på skolan.

Jag kramar om dottern och försöker trösta och se möjligheter, men tänker samtidigt ”Naturligtvis kommer ambitiösa elever som hon, med möjligheter att hitta vilket annat gymnasiealternativ som helst, att söka sig från Trelleborgs kommun när det ligger ett sådant tungt sparbeting på skolan!”

15-åriga dottern är mer klarsynt om konsekvenserna av budgetbeslutet än Trelleborgs beslutande politiker. Trelleborgspolitiker, lyssna på en klok 15-årings råd: Skolan är framtiden och det är fel väg att gå att spara på skolan. Politikerna behöver ompröva budgetbeslutet. Gör om och gör rätt!

Helena Linge

bekymrad kommuninvånare och förälder till elev som funderar över gymnasieval

Annons
Annons
Annons
Annons