Insändare

En investering mot brottslighet

Insändare Artikeln publicerades
Skribenten ifrågasätter att inga partier talar om drogbekämpningen i årets valrörelse.
Foto: TT/arkiv
Skribenten ifrågasätter att inga partier talar om drogbekämpningen i årets valrörelse.

I årets valrörelse tävlar partierna om hur man skall få bukt med den grova brottsligheten och då framförallt med skjutningarna i storstäderna.

Strängare straff, fler fängelser med mera utlovas men inte ett enda parti kommer med förslag på hur grunden till brottsligheten skall förhindras och stoppas, nämligen droganvändningen.

Polisen vittnar om om att denna användning är orsaken till många av skjutningarna och annan brottslighet.

I somras var jag på en rättegång i Ystads tingsrätt och lyssnade på när en 16-17-årig grabb var åtalad för narkotikabrott. Det framkom att han börjat med droger när han var 12 år.

Det är skrämmande att ett barn börjar med droger i så låg ålder. De skador som dessa droger orsakar i hjärnan för all framtid måste uppmärksammas bättre.

I Trelleborg har vi Föräldraföreningen mot narkotika (FMN). De som arbetar i denna förening har erfarenhet hur drogerna förstör livet för de anhöriga. De kan på ett trovärdigt sätt berätta vilka skador och lidanden som drogerna orsakar.

Men det häpnadsväckande är att de måste ta betalt för att komma ut i skolorna och till allmänheten för att informera. Deras ekonomi klarar inte verksamheten annars.

Här borde det vara en självklarhet att kommunen finansierar verksamheten fullt ut.

Bara att få en ungdom att sluta eller ens börja använda droger sparar både lidande och stora kostnader för samhälet.

Jan-Erik Bång