Annons
Insändare

En arbetsmarknad för människan inte systemet

Januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kan innebära en förändring till en modern och effektiv arbetsmarknadspolitik med fokus på individen – inte systemet.
Publicerad 15 juni 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten konstaterar att det bland annat råder brist på restaurangpersonal.
Skribenten konstaterar att det bland annat råder brist på restaurangpersonal.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

De mindre företagen i vårt land har via sina organisationer påtalat att det behövs en ny syn på arbetsmarknadspolitiken. Kompetensförsörjning är något som i dag brister och skall man kunna vara konkurrenskraftig och kunna vara kvar i landet så får denna fråga lösas nationellt. Denna kompetens finns redan i dag utanför våra gränser och det som sker är att en hel del av våra svenska företag flyttar hela eller delar av verksamheten utomlands.

Sparbanken Skånes konjunkturbarometer visar på att den största utmaningen för det skånska näringslivet är kompetensförsörjningen. Alla typer av kompetenser efterfrågas och det är i första hand brist på hotell- och restaurangpersonal, programutvecklare samt industriarbetare. Denna brist kan medverka till en inbromsning i den skånska ekonomin.

Annons

Samtidigt är närmare 350 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa i vårt land, varav närmare 60 000 är arbetslösa i Skåne. Jämfört med övriga Sverige så har Skåne den högsta arbetslösheten. Många av dessa behöver säkert mycket stöd och utbildning samt engagemang från de olika rekryteringskanaler som finns. Uppdraget för de nya aktörerna utanför arbetsförmedlingen skall vara att förmedla arbetsmarknadstjänster och det skall handla om att se till varje individs möjligheter samt att se varje arbetsgivares behov oavsett om vederbörande står nära eller långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen skall fokusera på myndighetsutövande och matchningen av fristående matchningsföretag.

Dagens LAS har för mycket fokus på sist in, först ut och för lite på kompetens och behöver således en modernisering. En modernare och flexiblare arbetsskyddslagstiftning gynnar både arbetstagare och företag. Tryggheten på arbetsmarknaden är att ha en bra kompetens så att man kan behålla sitt jobb och ett relevant stöd för att få ett nytt om man förlorar det man har.

I vår kommun Trelleborg blir man konfunderad när man läser i TA att en motion om att stärka det lokala näringslivet röstas ner av Moderater, Kristdemokrater samt Sverigedemokraterna vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde den 24 maj 2019.

Dessa partier säger sig stödja näringslivet. Motionen hänvisar om ”Rättviksmodellen” som startade för fem år sedan i Rättvik och har spridit sig i över landet. Det är ett nytt arbetssätt med företagen där man som myndighet skall vara tillmötesgående. Man skickar inte ut föreläggande utan inleder en dialog med företagen. Man ger goda råd och diskuterar lösningar på platsen. Båda parter har lärt sig av systemet. Myndighetsbeslut måste fortfarande tas om när inte förbättring har skett. Resultatet har blivit ett mycket gott klimat mellan kommun och företagare och Rättviks kommun steg som en raket på Svenskt Näringslivs ranking.

Fler och fler kommuner har tagit efter denna modell som i dag accepteras av myndigheterna. Trelleborgs kommun behöver säkert också förbättra sig på näringslivsfrågor eftersom man under de senaste tio åren inte har varit på den översta halvan (145) utan på nedre halvan av de 290 kommunerna som ingår i undersökningen.

Karin Bengtsson

Annons
Annons
Annons
Annons