Insändare

Därför mår många unga dåligt

Insändare Artikeln publicerades
Michelle Nilsson Andersson delar med sig av sina tankar kring att vara ung i Sverige i dag.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Michelle Nilsson Andersson delar med sig av sina tankar kring att vara ung i Sverige i dag.

Det finns många ungdomar som lider av psykisk ohälsa i dag.

Det kan bero på skolan, livet hemma, livet ute, på nätet, vänner, hur bra man tar hand om kroppen, hur man äter, hur man sover. Dessutom är det inte många som vet vad vi tänker! Och vad vi känner! Detta vill jag belysa i den här artikeln, för vi ungdomar har rätt att må bra.

Vi är framtiden. Vi kommer att ta hand om vår utveckling och vi kan förändra värden med vår nya och moderna kunskap. Vi är utvecklingen för värdens befolkning och till det behöver vi ungdomar mellan 13 och 19 år sova i nio timmar då det leder till att kroppen mår bra och man får bättre skolgång, det är vetenskapligt bevisat. Vi behöver vår sömn för vår kropp läker på natten och då arbetar vi bättre. Sömn är viktigt för oss och vår kropp. Men det är inte bara sömn vi behöver, det är även mat. I dag är det inte många ungdomar som äter frukost på morgonen och enligt läkare så är det den viktigaste måltiden på dagen. Men det finns en del ungdomar som lider av ätstörningar och det finns många anledningar till att de blir mobbade, till exempel hur man ser ut, problem hemma eller någon annat. Men när du inte äter så får du inte vitaminer, proteiner, kolhydrater och fett som du ska och det kan rubba din levnadsstil. Vissa kan även bli sjuka av det och värsta fall hamna på sjukhus. Man måste äta rätt.

Ungdomar ska inte må dålig men när vi mellan 13 och 19 år känner press och får ansvar är det för att de ska bli förberedda för vuxen- och arbetslivet. Men då ska man försöka komma på hur ungdomar ska må bra ändå. Man får inte glömma att vi fortfarande är barn. Visst ska vi få ta ansvar men inte samma ansvar som en vuxen. Alla barn ska ha rätt att känna sig älskade och säkra i andra och även sig själva. För att det ska hända ska man vänta med att lägga så stora krav på oss ungdomar och vänta tills vi är redo för vuxenlivet. Det tycker jag för det leder till en bättre framtid för ungdomarna och för värden. Vi ska känna att vi kan få hjälp av alla vi går till och frågar efter hjälp eller när vi bara vill prata.

Vi förtjänar att må bra och fler människor behöver veta att det inte är lätt för oss ungdomar i dag!

Michelle Nilsson Andersson