"När får en lärare prickning för att ha misslyckats i sin tjänst?"

Text: Lärarvikarie år 2007
Publicerad 4 maj 2012 6.30 Uppdaterad 4 maj 2012 6.30
Större eller mindre text

Insändare.
Jag blir så förbaskat trött på dessa aningslösa och supergnälliga lärare!

Tiotusen (10 000 kronor) mer i månaden! Fullständigt orimligt, provocerande och respektlöst!?I radio- och tv-program beklagar de sig över hur hemskt de har det, hur mycket de jobbar i veckan, att de både är vaktmästare, socialarbetare, skolsköterskor och när de kommer hem skall de rätta skrivningar hela kvällen!

Läraren jobbar minst timmar om året i jämförelse med andra tjänstemän. Alla korta och långa lov, förberedelsetid, arbetstidsförlagd utbildning, undervisningstid på 4045 minuter. Herre gud.

I ett långt debattinlägg (TA den 2 april) skriver Helena Linge, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Trelleborg, hur dåligt betalda lärarna är, ja de är sämst avlönade i norra Europa! Helena Linge gör jämförelser med andra akademikergrupper i Sverige och att svenska lärare är tjänar direkt uselt... Akademiker...njaaee...högskolestuderande med mycket praktik vill jag kalla dem. Man kan jämföra sig med andra länder och yrkesgruppen, men varför ska en lärare i Sverige mätas med en i Danmark eller Finland? Underligt och svårförklarligt!

Inte i en rad i debattinlägget står det hur mycket en lärare tjänar. Det håller man tyst om, beroende på att lärare generellt sett är mycket välbetalda, ja rent av överbetalda med hänsyn till den kompetens de besitter. I en radiointervju, tillfrågades en lärare, hur mycket hon hade i månadslön. Inget svar. Däremot berättade hon vad hennes mamma hade som lärare 1964! Det gäller att smyga med uppgifterna. Nu går det att ta fram löneuppgifterna från varje kommun och skatteverket är även tillmötesgående.

Har inte lärarförbunden fått information om Skolinspektionens undersökningar. Katastrofala uppgifter om hur många som går ut skolan utan att kunna varken läsa eller skriva. Alldeles för många klarar inte att komma in på gymnasium. De som lyckats klara sig genom gymnasiet, har för dåliga betyg för att kunna söka vidare till högskola eller liknande. Skolinspektionen slår också ned på att de elever som borde ha någon forma av stödundervisning, inte får det och att skolan är mycket slarviga med att förhindra, förebygga och upptäcka mobbning. Skandalöst!

Hur kan man tro att högre lön, ger bättre resultat bland eleverna. Skolinspektionen har vid undersökning och ingående kontroll funnit, att lärarna inte ens har kunskap att rätta nationella prov, utan i huvudsak ger alldeles för högt betyg/poäng. Å så kan kritiken mot lärarna fortsätta... Lärarna skriker högt om vilket stort ansvar de har. Pyttsan! Om lärarna vill ha och ta ansvar, kan de göra det för de som på grund av dålig förmedlad kunskap, hamnar i utanförskap, arbetslöshet och kriminalitet!! Tänk på det när ni högt skriker om tiotusen mer i månaden! Blir ni bättre pedagoger av högre lön?!

Läraren talar om att det knappast finns några karriärmöjligheter! Vad jag vet finns det olika former av lärare i olika nivåer. Vill man förkovra sig, finns det möjlighet, även på tjänstetid!

Ingen vill bli lärare! Ansökningarna till lärarutbildningen totalt har ökat och mest till förskollärare. Det är bara att följa statistik från Högskoleverket. Jag kan i och för sig förstå att ungdomar inte vill söka sig till läraryrket. En total kravlös skola, där många elever inte kommer till lektionerna. Spelar spel och helt öppet talar i mobiltelefonen, med jacka och keps på inne i lektionssalen. Kravlös skola och samhälle botas inte med höjd lön, utan med lång och varaktig attitydförändring.

Jag slår hellre ett slag för sjuksköterskorna, som har ansvar för oss från födseln till döden. Ett psykiskt hårt jobb med mycket grannlaga medicinkunskaper, anhörigkontakter och mycket, mycket ansvar. Ett litet fel kan få ödesdigra konsekvenser och sköterskan kan prickas. När får en lärare prickning för att totalt ha misslyckats i sin tjänst?! Never! Läraren ska ha sitt lönepåslag på 2,6 procent. Basta!

Större eller mindre text256 läsare har reagerat på denna artikel

26% är glada

1% är likgiltiga

3% är nyfikna

70% är arga


Hur reagerar du på ""När får en lärare prickning för att ha misslyckats i sin tjänst?""?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
 • avatar Barbro Sörman  2 veckor sedan
 • Sedan skulle jag verkligen vilja att insändarförfattaren redogör exakt för de lysande karriärmöjligheter som vi lärare tydligen har och som hen sitter inne med kunskap om. *väntar spänt*
 • avatar Björn Eriksson  1 vecka sedan
 • Är det relevant? Och vet man inte vad man vill om man söker sig till yrket, med så lång och akademisk utbildning...Vill du upp i hiearkin inom skolväsendet kanske man inte ska ska börja som lärare... Till kritan, mer lärartid för eleverna och inte av stressade rapportförfattare som lärarna av idag verkar vara. Jag säger inte jag att lärarna har bra eller dåligt betalt eller att dom har dom verktyg/stöd/medel som behövs för att skolan ska bli bra eller bättre arbetsplats
 • avatar skanemedia  2 veckor sedan
 • Tänk på att kommentarerna, enligt våra regler, får vara högst cirka 500 tecken. Vill ni skriva längre inlägg är ni välkomna att skicka in en insändare. Med vänlig hälsning webbredaktionen  
 • avatar Henrik01  2 veckor sedan
 • "En total kravlös skola, där många elever inte kommer till lektionerna. Spelar spel och helt öppet talar i mobiltelefonen, med jacka och keps på inne i lektionssalen."Har väl egentligen med uppfostran att göra, eller? Bättre uppfostran ger bättre elever, enligt mig.
 • avatar Björn Eriksson  1 vecka sedan
 • Skolan tycker jag är endel av uppfostran. Men är det skit in, är det oftast skit ut oxo. Och det hjälper inte att lärare/pedagoger står utan befogenhet att ens slänga ut störande element eller handgripligen avlägsna mobiler etc... 
 • avatar EnNisse1  2 veckor sedan
 • Min uppmaning till lärarna är att gå i strejk. Då får vi se hur viktig lärarnas funktion är i samhället (kalla fakta). Enligt insändarens resonemang borde samhället "rulla" på som vanligt. Jag tror personligen själv inte det. Sedan när det gäller vett och ettiket i skolan, så får du nog ta ett snack med våra kära politiker/föräldrar om den saken.
 • avatar Tolss  12 timmar sedan
 •  Min uppmaning till alla inom sjukvården är att gå i strejk så får vi se hur viktig deras funktion är i samhället(kalla fakta). Hur passar det med ditt resonemang EnNisse1? När det gäller vet och etikett så läs skollagen och se där vilka skyldigheter skolan har.
 • avatar EnNisse1  2 timmar sedan
 • Läs skollagen? Vad har det med strejk att göra? Eller menar du att man inte får strejka? Och sjukvården skulle få mitt fulla stöd om dom strejkade. När en direktör får en extra bonus på 20-30 miljoner kr, hör jag ingenting om lagar och skyldigheter. Vett och etikett ska man lära sig hemma. Vill du att kommunen/staten ska uppfostra barnen? Då börjar vi närma oss Sovjetunionens tankar och ideal. Det är inget samhälle jag vill ha!
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Nej, skolagen angående när det gäller vet och etikett där står, dock inte ordagrant, att skolan skall medverka i denna bit. När mitt barn är i skolan så förutsätter jag att skolan ser till så att bygga på den vet och etikett som jag lär hemma. Sedan om du nu inte förstod vilket du uppenbarligen inte gjorde så var det ironi över din kalla fakta, jag kunde lika bra ta vilket samhällsyrke som helst. det kommer att påverka ändå.
 • avatar EnNisse1  1 vecka sedan
 • Visst kan man vara ironisk, men du säger emot dig själv. Du säger " När det gäller vet och etikett så läs skollagen och se där vilka skyldigheter skolan har" och sedan säger du "Nej, skolagen angående när det gäller vet och etikett där står, dock inte ordagrant, att skolan skall medverka i denna bit". Så det är en tolkningsfråga, eller hur? Den här dialogen kan jag tyvärr inte fortsätta med. Du har med ditt resonemang attackerat samtliga lärare i hela Sverige. Snacka om att dra alla över en kam. Din provokation har uppenbarligen lyckats, för det har väl blivit en hel del reaktioner. Jag vet inte vad du vinner på det. Jag ser inte skolan som en uppfostringsanstalt. Jag ser skolan som en skola. En plats där man inhämtar kunskaper inför framtida yrken. Så jag står fortfarande fast vid att uppfostran ska skötas av hemmet! Och ska man få bättre lärare till skolan så får man betala för det. Så fungerar det i ett kapitalistiskt samhälle. Både på gott och ont!
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Eftersom du vill ha det ordagrant Här har du skolagen 2010:800 §4:Utbildningen syftar också till att i samarbete med hemmen främja barns och elevers allsidiga personliga utveckling till aktiva, kreativa, kompetenta och ansvarskännande individer och medborgare. För att översätta till dig; uppfostran!
 • avatar Lotta Neumann  2 veckor sedan
 • Ja, vad ska man säga... Jag kan bara beklaga skribentens uppenbart dåliga upplevelse av skolan och lärare. Jag vill bara upplysa om att vi har samma sammanlagda arbetstid som alla andra, med fem veckors lagstadgad semester som vi MÅSTE ta ut i juni/juli. Lärarnas sommarlov är alltså 3 veckor, men den tiden, och julen och påsken och sportlovet har vi arbetat in genom att vi har ordinarie arbetstid 45 h/v. Övriga "lov" har vi "fortbildning"=konferenser, möten och utbildning om framförallt administration. Denna månad kommer jag att lägga 60 h/v BARA på att rätta nationella prov! Dessutom måste jag undervisa 17 h, förbereda och efterarbeta undervisningen samt administrera (ca 20 h/v ytterligare) = veckoarbetstid 97 h/v. 
 • avatar Dog_person  2 veckor sedan
 • Ja, det HÖRS ju väldigt seriöst - men har man lärare (flertal) nära inpå sig i vardagen så vet man att ovanstående möjligen är ett önsketänkande, men knappast verklighet!
 • avatar Henrik01  2 veckor sedan
 • Eller verklighet och inget önsketänkande. Alla som har lärare nära inpå sig vet att det stämmer i de flesta fall. Det finns säkert skolor och lärare som kan "komma" undan med att inte lägga lika mycket tid på sitt arbete som de flesta lärare faktiskt gör.
 • avatar Tolss  12 timmar sedan
 •  Ett vanligt arbetsår är för en som arbetar full tid 1680 timmar En lärare jobbar 130 dagar, jag har inte räknat klämdagar och röda dagar. Er arbetsdag är 9,1 timmar om man räknar på 45,5t. Vad blir 130 * 9,1??? inte blir det 1680 timmar
 • avatar Henrik01  3 timmar sedan
 • Fast det stämmer inte. En lärare har samma antal arbetsdagar som vilken "knegare" som helst inklusive sina 5 veckors semester som måste läggas i juni/juli. De resterande semesterdagarna är injobbad tid. 
 • avatar pro_bono  1 timme sedan
 • Vadå injobbad tid? Kan du förklara det? Det Tolls 2 skriver är helt korrekt det kommer du att bli varse när din sambo börjar jobba som lärare.
 • avatar Henrik01  50 minuter sedan
 • pro_bono: Om jag har förstått det hela rätt så jobbar lärare 45.5 h/vecka. På det sättet jobbar dom in 5,5 h/vecka som läggs ut som "ledighet". Det kan vara så att jag har missförstått allt men det är så jag har fått det förklarat för mig. 
 • avatar Feffe Pirsson  28 minuter sedan
 •  Tyvärr är det inte ens lönt att försöka förklara detta för Tolss och pro_bono. Obestridliga fakta ogiltigförklaras med påståenden som "det där stämmer inte" eller "men det säger alla jag träffat" och min personliga favorit "det kommer du att bli varse om när din sambo börjar jobba som lärare". Det är samma vetenskapliga standard som att argumentera för att jorden är platt utifrån att man "sett det själv". Man kan bara ta sig för pannan och skratta. Synd bara att den viktiga frågan om hur vi långsiktigt ska göra läraryrket attraktivt (vilket hänger ihop med goda resultat i skolan) hamnar i skymundan bland allt detta trams.
 • avatar alovgren  2 veckor sedan
 • Självklart kan du få statistik på lärarlöner. Själv har jag 18 års erfarenhet och tjänar 27100. Snittlönen för en gymnasielärare är drygt 28-tusen och för att bli gymnasielärare krävs den längsta grundutbildningen som ges på svenska högskolor och universitet 5,5 år, därefter har flera av lärarna fortbildat sig och i vissa fall tagit magisterexamen och eller specialpedagogiska examen vilket gör att deras utbildning är över 7 år. De senaste 40 åren har reallöneökningen i Sverige, bland tjänstemän, varit drygt 50%, lärare har fått 0%. Vi har alltså samma lön idag som för 40 år sedan.
 • avatar Henrik01  2 veckor sedan
 • Är det inte inräknat med att man arbetat 10 år i de 28.000? Alltså inget man får som ingångslön.
 • avatar alovgren  2 veckor sedan
 • Nej det är snittlönen för alla gymnasielärare i Sverige. Ingångslönen ligger ofta under 24 000. Och om du byter tjänst är det inte för att höja lönen för då blir det billigare att anställa en oerfaren
 • avatar Henrik01  3 timmar sedan
 • Aahh, ok. Fick för mig att det var med 10 års arbete i ryggen som den lönen låg. Undrade mest för att min sambo läser till lärare med 1 termin kvar.
 • avatar Feffe Pirsson  2 veckor sedan
 • Insändarskribenten beklagar sig över att lärarlönerna är för generösa samtidigt som han påpekar att ingen numera vill söka sig till lärarutbildningen. Det är ett resonemang som inte går ihop hur man än vrider och vänder på saken. I logikens och det sunda förnuftets namn borde det ju vara ganska självklart att den enda medicinen för att långsiktigt förbättra skolan är att ÖKA lönerna samtidigt som man höjer de kvalitativa kraven på verksamheten. Annars kan vår käre insändarskribent glömma att talangfulla och målmedvetna ungdomar drömmer om att söka sig till yrket. En bra skola kommer bara till stånd ifall läraryrkets status förbättras avsevärt.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Du glömde ett av mina bästa argument. Jag har jobbat 5 år som gymnasielärare så jag är väl insatt i systemet, hur mina kollegor tänkter och hur det fungerade med arbetstider (verkliga) lov, studiedagar o.s.v. så vänligen sluta med dina sarkastiska uttalande och beskyllningar på min person som helt saknar relevans eller hör hemma i en seriös debatt.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  Jag har jobbat mångdubbelt längre i samma yrke, men varken din eller min erfarenhet kan rubba det faktum att lärare jobbar 45,5 timmar i veckan och arbetar således in den "extra" ledigheten. Jag har heller inte varit sarkastisk eller beskyllt dig för något som har gällt din person. Som sagt så är det meningslöst att debattera med någon som när de ställs inför obestridliga fakta använder sig av argument som "det där stämmer inte" eller "men det säger alla jag träffat" och min personliga favorit "det kommer du att bli varse om när din sambo börjar jobba som lärare". Men det är kanske också på det viset som jag nämnde tidigare att du anser att jorden är platt eftersom du "sett det själv"?
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Håller med dig Feffe. Det är meningslöst att debattera med dig så länge som du bara tjatar om dina 45,5 timmar utan att ens försöka utveckla hur det fungerar med intjänad ledighet. Lite flummigt tycker jag och det tycker även andra insändare på denna sida. Sedan tar du inte min erfarenhet på allvar eller accepterar att det finns människor i min omgivning som faktiskt vet vad dom talar om. Detta är inte kul.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  Jag och flera andra har utvecklat hur 45,5 timmar gör att man tjänar in ledigheten (det är ju 5,5 timmar mer än normal heltid). I läskunnighetens namn ber jag dig därför läsa tidigare inlägg. Det är som sagt ett hårt, kallt faktum som inte går att bestrida hur mycket du än har "sett" och "erfarit". Hur var det nu med jorden? Var den rund eller platt? Sedan kan jag tycka att ditt fokus på dessa petitesser gör att huvudfrågan om hur vi ska få talangfulla personer att välja att bli lärare hamnar i skymundan. Det är ju trots allt så att vi behöver bättre lärare om resultaten ska förbättras. Något som knappas blir verklighet utan högre lön.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Som sagt debatten med dig har jag avslutat. Anledningen är dina personliga påhopp ( nu är jag inte ens läskunnig) och dina sarkastiska uttalande samt att jag inte får en enda förklaring varför lärare jobbar mer än andra. Om du inte visste det så är jorden platt i varje fall i skolvärlden. 
 • avatar pro_bono  2 veckor sedan
 • För länge sedan hörde jag följande.Fråga: Varför väljer du läraryrket? Svar: Jag gör det av tre skäl. Fråga: Vilka då? Svar: juni juli och augusti. Lite grand tror jag att det fortfarande är så. Man väljer läraryrket på grund av arbetstider och ledigheter och då får vi kanske inte de mest lämpliga till lärarutbildningen. 
 • avatar Snacke  2 veckor sedan
 • Lärare har knappast ledigt juni, juli och augusti. I år vet jag att de jobbar till dagen innan midsommar och börjar höstterminen i mitten av augusti...Där föll ditt resonemang Pro???--bono!
 • avatar pro_bono  2 veckor sedan
 • Jag.har inte sagt skrivit att lärarna har ledigt juni, juli och augusti men som du själv skriver så är dom tydligen lediga stor del av juni, hela juli och stor del av augusti. Till detta kommer jullov, februarilov, påsklov och höstlov. Så medge att lärare har längre och fler lediga dagar än "vanligt" anställda.
 • avatar Feffe Pirsson  1 dag sedan
 •  Fel. Lärare jobbar fem timmar mer i veckan (45h) och har därtill studiedagar, konferenser och andra förberedelser som ska göras såväl efter terminsslut som före terminsstarten. Det är liksom inte möjligt att komma direkt från stranden och bara traska in i klassrummet första dagen på terminen och hålla föreläsning. Men visst är det trevligt och lite fascinerande när okunskap och gammal skåpmat från 50 år tillbaka får spridas fritt.
 • avatar Henrik01  3 timmar sedan
 • Den "extra" ledigheten är injobbad tid. Inte svårare än så.
 • avatar Padma Lavigne  1 vecka sedan
 • "Stor del av juni" midsommar är den 22:e juni, hur får du en vecka i juni till att bli en "stor" del av en månad? Likaså augusti, de flesta börjar en vecka in i augusti runt den 8-10. Lärare har alltså en sommarledighet på ca 7 veckor. Under höst"lovet" var två lediga dagar, övriga var studiedagar. Likaså under februarilovet och påsklovet fick jag en dag extra (onsdagen). Ja, vi har fler dagar då vi inte jobbar, men vi jobbar mer och längre under de perioderna vi jobbar. Jag jobbade i snitt 48h/v för att hinna med allt inkl. APT, konferenser, arbetslagsmöten, utvecklingssamtal, föräldramöten, EVT etc
 • avatar pro_bono  1 dag sedan
 • Svar till Feffe Pirsson. Det stämmer inte vad du skriver och du tar inte heller upp alla dessa lov. Jag grundar min inställning till vad mina vänner och släktingar som är lärare, har berättat för mig och då blir jag mörkrädd. Jag har också grannar som är lärare och jag kan bara konstatera och notera deras ledigheter. Sedan får du gärna kalla det gammal skåpmat men det gäller fortfarande även om det var ändå värre förr. 
 • avatar Feffe Pirsson  1 dag sedan
 •  Vad är det som inte stämmer? Din fantasivärld? Lärare jobbar 45,5 timmar per vecka, dvs att man totalt arbetar lika många timmar per år som en normalarbetare (heltid) INKLUSIVE "alla dessa lov" som du tjatar om. I praktiken är arbetsbördan oftast ännu tyngre med tanke på alla prov och arbeten som i regel får rättas på obetald tid för att kunna hinnas med ordentligt... Källa ifall du fortfarande inte tror att detta stämmer: www.skolverket.se www.skl.se eller genom enkel googlesökning (för att kontrollera hur ofta medier skriver den uppgiften) etc.
 • avatar pro_bono  1 dag sedan
 • Beträffande min fantasivärld så kan jag berätta för dig att jag har arbetat fem år som lärare på gymnasienivå så jag är väl förtrogen med hur snacket gick i lärarrummet. När det gällde planeringen av schemaläggning, lovdagar och studiefagar så gällde det i första hand att få ut så mycket ledighet som möjligt. Statistik är nog så bra men den överensstämmer inte alltid med verklighten.
 • avatar Feffe Pirsson  18 timmar sedan
 •  Det är inte frågan om någon sorts statistiskt medeltal på 45,5 timmar som man uppskattar att en lärare arbetar rent effektivt, utan det är 45,5 timmar man har avtalat om  (precis som vilket annat jobb har en avtalad summa timmar som ska arbetas.) Därmed föll det argumentet och din "verklighet"...
 • avatar pro_bono  17 timmar sedan
 • Jättebra Feffe Pirsson att man har avtalat om 45,5 timmar i veckan men min fråga är man verkligen i tjänst dessa timmar och hur ser verkligheten ut? Min erfarenhet från skolvärlden och den är verklig eftersom jag har erfarenhet, säger mig att arbetstiden för en normalt arbetande lärare sällan eller aldrig kommer upp i några 45,5 timmar i veckan. Därmed avslutar jag debatten och önskar Feffe lycka till i sitt nya värv.
 • avatar Tolss  1 dag sedan
 • Hur mycket tid behöver t.ex en historielärare med 10 års erfarenhet lägga ner på att förbereda? Om nu det finns studiedagar för lärarna på loven varför är våra barn lediga för att det är studiedag i terminen? att förbereda??
 • avatar Tolss  1 dag sedan
 • Äntligen någon som har fått upp ögonen för en yrkesgrupp som gör allt för att skylla ifrån sig. Jag har tagit upp frågan i ett antal insändare innan och jag ser att inget har ändrats. Ingen lärare svarar på frågan "när har en lärare prickats", ingen vill svara på frågan hur mycket förberedelse en erfaren lärare behöver lägga ner innan lektion. Ja, som jag också skrivit förr det finns bra och stödjande lärare, men kollektivet genererar INTE dessa summer lärarna begär.
 • avatar Henrik01  2 timmar sedan
 • Precis som i alla andra arbetsgrupper då. Det finns svarta får inom alla arbete, ska dessa bekosta de ordentliga på löneökning eller förbättrad arbetsmiljö?
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Nej Henrik ett vanligt arbetsår är 210 dagar á  8 timmar, om jag nu har räknat ut rätt så är ett lärarår 130 dagar á 9,1 timmar.
 • avatar Henrik01  1 vecka sedan
 • Men hur räknar du då, jag är nyfiken på hur du kan "räkna bort" 80 dagar från ett lärarår.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  Det skulle innebära att lärare har 19-21 veckor i semester (beroende på hur helgdagar infaller på lördagar) i jämförelse med de lagstadgade 5 veckorna?! Dessutom är det något märkligt och sensationellt att barn och ungdomar enligt dig skulle ha 55 dagar i skolan utan någon vuxen, eftersom ett normalt läsår omfattar 185 dagar...Jag börjar nästan undra om du själv var närvarande vid matematikundervisningen med tanke på detta makalösa siffertrolleri.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • ...eller också så hade Tolss en av dessa fantastiska mattelärare som arbetar strängt taget dygnet runt och som bland annat du och andra så lyriskt har beskrivit.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  Ganska talande att du fortsätter tramsa istället för att bemöta de grovt felaktiga påståenden som Tolss fört fram som skulle innebära att lärare har semester i närmare ett halvår och att det av de 185 skoldagarna ett normalt läsår består av endast finns lärare och annan personal på plats under 130 av dessa dagar. Men å andra sidan tycks en korrekt faktabeskrivning inte direkt vara någon hårdvaluta i er värld.
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Som jag skrivit för Henrik01 använd den I lön dom har och ge dom som förtjänar det mer sänk eller sparka de lärare som inte håller måttet. 10000 kr till varje lärare är och förblir för mycket
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Nu min sista skrivning i detta ämne och det är en fråga till alla er som ifrågasätter läskunnighet och andra sarkastiska kommentarer. Under den tid jag skrivit insändare i detta ämne är det inte någon som kommenterat eller svarat på frågan angående förberedelsetid för vana lärare eller vad som händer med lärare som misslyckats i tjänsten. Ja jag är inte nöjd med den behandling mina barn fått av skolan, nej det har inte gått att klaga då det är en skyddad verkstad för dom som arbetar där och sist åter igen 10000 kr är inte vad alla lärare skall ha i löneökning. Det är mina skattemedel som används och jag vill att dom skall gå till någon det ställs krav på.
 • avatar Glu_pak  1 vecka sedan
 • NEJ, det är inte DINA skattemedel som används då DINA skattemedel är en mikroskopisk andel i det hela. det är VÅRA skattemedel, d.v.s. befolkningens. Dina skattemedel har du låtit administreras av andra och då har du inte mycket att säga till om. I en demokrati finns det fler spelare än bara du, och Vi andra tycker inte som dig.
 • avatar Kawatski  1 vecka sedan
 • Hur orkar ni? Tänk att man kan vara så "på" en hel yrkesgrupp. Självklart finns det, precis som inom andra yrken, olika sorters indivder och personligheter inom lärarkåren. Det skulle vara hemskt annars. Och givetvis påverkas vi, precis som alla andra, av all denna negativa kriktik från en del omkring oss ( ovanstående skribent och Tolls bl.a.) Jag är så trött på att höra om hur lite vi arbetar när jag samtidigt inser att stora delar av min vakna tid sysslar jag med mitt arbete som lärare; antigen via faktiska förberedelser eller för att jag tänker på hur jag ska få någon elev att komma till skolan, en annan att bli bättre i något ämne eller en tredje att må skapligt trots att föräldrarna precis har separerat.... Någon hade skrivit att han el hon såg minsann hur grannen som var lärare ofta var ledig. Det är inte klokt att man inte är medveten om att även lärare arbetar hemifrån precis som så många andra yrkesgrupper. Tolls och Lärarvikarie 2007 - kom igen! Ännu är det inte för sent, och nu kommer dessutom alla in på lärarutbildningen. Utbilda er till lärare, var verksamma ett antal år... sen kan vi snacka...
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 •  Har jobbat med utbildning sedan 1979 så hur var det med snacket?? Svara på de frågor vi ställt. Betänk en sak din lön drabbar min skattesedel och jag vill ha valuta för pengarna.
 • avatar Kawatski  1 vecka sedan
 • Säger bara "Läs dagens TA" "Lärarnas fel" på rim. Som sagt..Snart dags att leta upp en annan yrkesgrupp ni kan ge er på.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Var bland det barnsligaste insändare jag läst. Är det sådant ni berikar eleverna med så förstår jag att många blir skoltrötta och antalet elever som saknar godkänt i kärnämnena ökar.
 • avatar Kawatski  1 vecka sedan
 • Kallas för ironi. Jag trodde att det var så tydligt att alla förstod det; ))
 • avatar Kawatski  1 vecka sedan
 • Och hur ser dina studieskulder ut? Du är väl utbildad för det du gör?
 • avatar Henrik01  1 vecka sedan
 • pro_bono: " Är det sådant ni berikar eleverna med så förstår jag att många blir skoltrötta och antalet elever som saknar godkänt i kärnämnena ökar." Va???? Vad menar du? Att lärarna har skrivit ut insändaren och visat för eleverna? Jag har ingen aning om vad du försökte förtydliga med detta. Ologiskt för mig och om du vill så kan du kanske förtydliga det för mig så jag förstår vad du menar.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Jag har varit verksam som gymnasielärare i 5 år men ingen tror på vad jag berättar om min erfarenhet så varför skall jag snacka. Alla pro lärarna bara snackar om hur fel jag har och hur rätt dom har. Känns lite trist och meningslöst.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  För att du saknar trovärdighet. Det är högst märkligt att man inte känner till allmänt vedertagna normer kring arbetstider och ledighet i ett yrke där man spenderade 5 år av sitt liv. T ex har du av flera (med uppbackning av källor) fått veta vilka timmar en lärare arbetar och hur man därigenom tjänar in de extra lediga dagarna, men detta har du avfärdat som att "det inte stämmer" utan att komma med något motbevis. Sedan har din vapendragare Tolss hävt ur sig att lärare arbetar 130 dagar mot det normala 210, vilket är en siffra så häpnadsväckande att man tror sig ha hamnat på en annan planet (ni är medvetna om att det går 5 arbetsdagar på en vecka, dvs att lärare skulle ha 16 veckor mer ledigt än övriga enligt Tolss beräkning?).
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Nu min sista skrivelse i detta ämne. det är just den här typen av argument som gör mig både besviken och upprörd. Varför skulle jag sakna trovärdighet? Vill du påstå att jag ljuger? Klart jag känner till arbetstider och "normer" men min fundering syftar till huruvida dessa innehålls. Jag avslutar detta med att påstå att lärare arbetar mindre antal timmar på ett år än en vanlig knegare. detta enligt mina erfarenheter.
 • avatar margaretalindstrm  1 vecka sedan
 • Efter 40 är som lärare tjänade jag när jag slutade 29000 kr /mån (20011). Kallas detta en hög lön? Har du satt din fot i skolan bakom katedern nyligen? Jag tror inte det * tillbaka till verkligheten*
 • avatar Dog_person  1 vecka sedan
 • Kanske inte högavlönad, men definitivt inte lågavlönad heller, i så fall har du ingen aning om vad lågavlönad är. Så...tillbaka till verkligheten låter bra!
 • avatar Ronny Thell  1 vecka sedan
 • Lärarna är lika viktiga som sjuksköterskorna - båda rollerna arbetar för att varje person ska få ett bättre liv. En korrekt lön jämfört med omvärlden är inte för mycket begärt, problemet är väl att lärarlönerna stagnerat och nu behöver komma ikapp omvärlden, inte mer än rätt. Man ska kunna leva på sitt yrke.
 • avatar oskulden  1 vecka sedan
 • Ja Du Ronny, berätta vilken yrkesgrupp som inte är viktig. Det finns ingen som är viktigare än nådon annan. 29 000,- kr per månad är ingen dålig lön. Som Du skriver. Man ska kunna leva på sitt yrke. 29 000 ger mycket hög levnadnsstandard. En korrekt och rättvis lön finns inte och har aldrig funnits. En engagerad och duktig lärare bör tjäna mer än 25 000,- per månad. De kan köra extraknäck på alla lov och håltimmar och komma upp i 45 000 genom en extra insats. Men det är en annan femma
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Svar till Henrik01. Detta hör egentligen inte till ämnet man jag svarar ändå såsom seriös debattör. Vad jag menade var att om det är den här typen av alster som skall berika eleverna så är det inte konstigt att vi har den skola som vi har. Alstret är allt igenom barnsligt och oseriöst och saknar relevans i debatten.  
 • avatar Henrik01  1 vecka sedan
 • Aahh ok, då är jag med igen. Jag trodde att du skulle få inte det i debatten på något sätt och jag såg ingen infallsvinkel i det. Tack för klargörandet och en livlig debatt. Det är alltid intressant med många debattörer och kanske när fler engagerar sig så kan man börja nysta upp det hela och hitta felen för att rätta till dem. Förbättringar är alltid bra även om man kan ha olika åsikter om vad förbättringar är.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Äntligen slog du huvudet på spiken. Det är ungefär som du skriver att lärarna jobbar ungefär halva året och med jobba så menar jag att man är i tjänst d.v.s man är i skola och undervisar och förbereder.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 • Än en gång bemöter du inte fakta utan vrider och vänder på min kritik av Tolss felaktiga grovt felaktiga påståenden och försöker få hans uppgift om att lärare har lov i nästan ett halvår till att bli något jag har påstått. Klassisk teknik när man inte kan argumentera sakligt (du har ju dessutom kört med klassikern "personangrepp" så fort man ifrågasatt ditt omdöme). Lite hårdfakta som bör få dig att åtminstone tveka inför fortsatta lögnaktiga uttalanden: Enligt 3 kap 2-3 §§ skolförordningen (SFS 2011:185) ska läsåret ha minst 178 arbetsdagar och minst 12 lovdagar. http://www.skolverket.se Ett läsår omfattar i skolorna i Sverige 185 arbetsdagar, och börjar i augusti och avslutas i juni följande kalenderår. http://sv.wikipedia.org/wiki/Läsår
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Sluta kalla mig för lögnare.
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 • ÖHH feffe du är medveten om att påsklov, höstlov, sportlov och jullov räknas med i ett läsår så du kan dra bort dom från dina 185 dagar
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 • Kan inte låta bli. Om det nu är så att det är arbetsuppgifterna som är för många och betungande, t.ex. det adminetrativa vore det då inte bättre att använda pengarna till att anställa personal att sköta den biten? För enligt inslag i Sydnytt så är en av stötestenarna ju just den arbetsbördan.
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 • Måste göra en halvpudel. Satt och räknade på ett läsår och såg att jag tagit i när det gäller arbetsdagar för lärare. Helt rätt ett läsår är 178 dagar. Om man räknar på läsår 2011/2012 så blir det på mitt barns schema 178 dagar minus 20 lovdagar d.v.s. 158 dagar. 158 dagar X 9,1 timmar = 1437,8 timmar per år. Vanligt arbetsår 210 dagar X 8 = 1680 timmar
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 • Du får nog göra en helpudel istället. För det första är de där 178 dagarna ett minimikrav, genomsnittet ligger i själva verket på 185 dagar. Sedan är detta alltså rena undervisningsdagar, dvs att de inte inkluderar loven (därav anledningen till att lärare jobbar 9,1 timmar per dag för att kunna arbeta in loven). Så om vi nu utgår från ett korrekt faktaunderlag får man alltså 185*9,1 timmar = 1683,5 timmar vs. 210*8 timmar = 1680 timmar. Dessutom jobbar lärarna i regel 194 dagar, dvs 9 dagar då eleverna inte finns på plats. Då blir summan drygt 1765 timmar.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Feffe du är fantastisk. Var har du fätt det ifrån att genomsnittet skulle ligga på 185 dagar istället för det facto att det är 178 dagar som är avtalat? Din kalkyl är en "glädjekalkyl" som saknar verklig förankring utan skall bara "passa in" medan Tolls har gjort beräkningen på verkligt underlag. Så är det och sluta kalla mig för lögnare.
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 •  Ja, du...Intressant att siffran på 178 dagar som jag med näbbar och klor fick er att erkänna nu helt plötsligt blivit din heliga ko. Mina källor är skolverket.se, skl.se och dessutom kan man hitta en hel del fakta via målet i AD mellan lärarfacken och Sollentuna kommun. Vill du nämna dina källor eller motbevisa någon siffra jag tagit upp?  Sedan var det ju på det viset att Tolss av någon märklig anledning drog av 20 dagar från det minimum av 178 dagar som är lagstadgade, trots att de 178 dagarna är skolpliktiga dagar (dvs dagar man har undervisning - loven tillkommer på detta). Men om jag nu utgår från 178 skolpliktiga dagar istället för det genomsnittliga 185 och lägger till de nio undervisningsfria dagarna som lärare arbetar (lärare arbetar faktiskt vissa dagar då eleverna inte är i skolan, av förklarliga skäl) får man en summa på 187*9,1 timmar = 1702 timmar.
 • avatar pro_bono  1 vecka sedan
 • Om det är så att man skall jobba 9,1 timme per arbetsdag så innebär det att om man t.ex. börjar skoldagen kvart över åtta på morgonen och med en timmas lunch så skulle man sluta c:a halv sju på kvällen. Det tror inte jag på. Tacksam för att du slutat kalla mig för lögnare.
 • avatar Erika Westberg  5 dagar sedan
 •  För det mesta arbetar jag från ca 07.45 på morgonen när jag kommer till min arbetsplats, till ca 19-20 på kvällen när jag avslutar den sista planeringen inför dagen efter. Med paus för att ta mig hem, äta middag osv förstås. Så ja, 9,1 är definitivt möjligt. Dessutom är det inte ovanligt att man sätter sig några timmar en lördag eller söndag för att förbereda/rätta.
 • avatar Tolss  1 vecka sedan
 • Noll! Dessutom skall studieskuld inte användas som argument till högre lön , för då tycker jag att alla skulder skall räknas, en skuld är självpåtagen. Eftersom detta inte verkar hamna rätt vill jag bara påpeka att det är ett svar till Kawatski
 • avatar Feffe Pirsson  1 vecka sedan
 • Varför ska inte studieskulder användas som ett argument till högre lön? Annars är det meningslöst att utbilda sig, då andra yrken ger högre långsiktig lön. Då får vi en situation där underskottet av kvalificerade lärare stadigt ökar tills systemet och skolresultaten fullständig kollapsar då yrket förlorat all attraktivitet. Du måste väl ändå tycka att det är viktigt att läraryrket attraherar talangfulla och kompetenta individer?
 • avatar Kawatski  1 vecka sedan
 • Just detta är ju en av anledningarna till att ingen är motiverad att söka till lärarutbildningen. Utbildning där du själv står för kostnaderna, för att sedan komma ut i ett samhälle där din lön inte är vad den ska vara, OCH du har ett studielån som ska betalas tillbaka. Vi kan ju inte utgå ifrån att ALLA som utbildat sig till lärare är dåliga, och du kan inte jämföra en studieskuld med andra skulder!
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu