Annons
Insändare

Är vi verkligen redo för en förändring? Och kommer den att hålla?

Svar till Hans Andermyr (den 15 februari).
Insändare • Publicerad 1 mars 2013
Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil.
Testanläggning för vågkraftverk vid Islandsberg utanför Lysekil.Foto: Stefan Sjödin / TT / SCANPIX

Sedan 2004 har det svenska bolaget Ocean Dynamic Power jobbat med att hitta en ny miljövänlig konkurrent till vindkraften. Resultatet blev vattenturbinen Lyken.

Med bara standardkomponenter har man lyckats få ner produktionskostnaderna markant, kostnader som tidigare gjort det svårt att ta fram en vattenturbin som är konkurrenskraftig nog att mäta sig med vindkraft och gemensamt på lång sikt tävla med fossila bränslen.

Annons

Att kunna ta vara på kraften från vatten öppnar en helt ny dörr i klimatfrågan anser jag, något som känns rätt i tiden. Vattenturbinen som tagits fram är konkurrenskraftig nog och ska på lång sikt sänka slutkundens energikostnader. Slutkunder i det här fallet är precis som inom vindkraft, storföretag, ett land eller en privatperson och man kan investera i turbinerna på samma sätt.

Jag tar upp detta efter att ha läst insändaren där man ifrågasatte den aktuella frågan kring vindkraftens lönsamhet. Vad jag självklart också reagerar på är att ett vindkraftverk står stilla 12–15 år av sin beräknade livslängd på 20 år, alltså 60 procent av tiden. Det känns omotiverat och är i dag inte konkurrenskraftig nog för att helt kunna ersätta fossila bränslen på lång sikt vilket är ett kommande EU-direktiv. Dessutom skulle ett vindkraftverk inte vara ekonomiskt försvarbara utan elcertifikaten från staten vilka vi skattebetalare finansierar med våra skattepengar.

Vattenturbinerna placeras i strömmande vatten och antas arbeta 70 procent av tiden. Turbinerna är testade i svenska vatten samt godkända av SSPA, Statens Skeppsprovningsanstalt och kommer troligen att lanseras på den globala marknaden redan 2014.

Fördelarna kan ses som många, men det jag tycker är viktigast och mest aktuellt idag är frågan kring vindkraftverkens inverkan på det naturliga landskapet. En aktuell fråga då konkurrenten förankras på havsbottnen. Den syns alltså inte för blotta ögat och har en positiv inverkan på havets växt- och djurliv. Jag jobbar med dessa frågor dagligen och läser inlägg om människor som störs av buller från vindkraftverken, har åsikter om var man ska placera dessa och huruvida ett vindkraftverk är snyggt eller fult, varför känns det som om fokus flyttas från nyttan av förnyelsebar energi mer än nödvändigt?

Vad vi borde fråga oss är om vi är redo för en förändring? Nu när det är möjligt att förändra.

"Världens befolkning växer och det gör också det globala behovet av energi samtidigt som miljöfrågan gått från att vara en marginell företeelse till att bli central för alla större politiska beslut", sa ODP:s VD i ett uttalande 2012.

Det här är en komplex fråga under ständig utveckling. Jag hoppas dock att man snart kan sluta bygga nya vindkraftsparker och istället kunna fortsätta ta tillvara på vårt vackra landskap. Jag hoppas att storföretag i Sverige inte ska tvingas stänga på grund av det rådande elpriset men samtidigt inte tvingas göra miljöfarliga kompromisser. För mig känns det självklart att ta nästa steg.

Jag hoppas att vattenturbinen ersätter vindkraftverket och jag tror att tiden är inne för att ta ett nytt steg i rätt riktning, lilla Sverige borde bli ett globalt föredöme och lyfta frågan kring vindkraftens utveckling samt se över nya effektiva möjlighet för ett hållbart samhälle.

Nilla Olsson
Jakob
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons