Annons
Insändare

Alla behöver varandra, gammal som ung, stad och landsbygd

De flesta människor älskar sin hembygd och de rikedomar som finns där, som jorden, skogen, vattenkraften, industrin samt hårt arbetande människor som verkligen kämpar för sin hembygd.
Publicerad 28 maj 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klyftorna mellan stad och landsbygd har vuxit, anser skribenten.
Klyftorna mellan stad och landsbygd har vuxit, anser skribenten.Foto: Anders Wiklund/TT

Om man gör en djupare analys av de starka krafterna som varit rådande i vårt land de senaste decennierna – urbanisering och centralisering så har klyftorna vuxit mellan storstad och landsbygd.

Ur detta perspektiv känns det inte konstigt att bensinuppropet startar med över 300 000 medlemmar på Facebook. Gruppen protesterar mot de höga bensinskatterna.

Annons

På en liter bensin är den sammanlagda skatten nästan 10 kronor. Dessutom infördes år 2017 ett index för bensinskatten som innebär att skatten skall höjas med 2 procent per år över inflationen. Skatten avskaffades visserligen i senaste budgeten. Dock har regeringen lovat att återinföra den från januari 2020.

Detta är en politik som slår emot dem som bor på landsbygden utan utbyggd kollektivtrafik. Dessa människor finns även i Trelleborgs kommun. I maj månad skall remissvaren på förslaget om en ny kommunal kostnadsutjämning vara inskickad till regeringen och förslaget heter ”Lite mer lika” och det syftar till att utjämna orättvisorna, fördela medlen och skapa förutsättningar för att även de mindre kommunerna kan behålla välfärden.

Det kan inte vara rättvist att en undersköterska i någon kommun i Norrlands inland betalar en månadslön mer i skatt än den som verkar i en kranskommun i närheten av våra storstäder. Dessutom får vederbörande inte lika mycket välfärd eller statliga satsningar, snarare mindre. Skatten från vattenkraften, gruvorna och skogen försvinner från landsbygden till huvudkontoren som finns i Stockholm eller annan större stad. Ett förslag om nya reseavdrag skall presenteras nu i sommar som i likhet med vårt grannland Danmark skall vara baserat på avstånd. Förutsättningarna får inte vara som i dag att resekostnaderna över en viss gräns, 11 000 kr i dag, berättigar till att man får göra reseavdrag.

Diskriminering av äldre känns inte bra för de är ”årsrika” med livserfarenhet och duglighet. De äldre får inte ses som bräckliga, senila, mossiga och så vidare. Säg att de är ”årsrika” i stället med mycket kunskap, erfarenhet och antal levda år. Vårt land har en fördomsfull syn på äldre arbetskraft. Det kan bero på vårt pensionssystem, som är välment och bra, men det har en tendens att dela upp i en produktiv del och en del som inte gör samma nytta för pengarna.

Åldersgränserna som stiftades i all välmening, har inte hängt med eftersom vi är friskare högre upp i åldrarna i dag. Om hela landet skall leva så gäller det för oss alla att förstå att det är så olika i vårt land, olika krav och förutsättningar. Vi är alla beroende av varandra i vårt avlånga land och vårt lands välstånd har en stor grund i våra naturrikedomar och vårt lands energibehov tillgodoses till stor del av vattenkraften ifrån vår nordliga del av landet.

Karin Bengtsson

Nilla OlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons