Annons
Nyheter

Striden om mjölken hårdnar

Allt fler börjar lyfta fram opastöriserad mjölk som ett nyttigt alternativ och Livsmedelsverket varnar nu för farorna.
Nyheter • Publicerad 12 maj 2012
Foto: 

Den 21 april såldes opastöriserad mjölk från en automat i en butik i Åre och det ledde till en polisanmälan.

– Det är många som skulle vilja köpa mjölk opastöriserat. Det är dels de som har en gammal övertygelse om att det är bra för det är så de är uppväxta, dels en stor grupp som har skaffat sig kunskap om det och vet att det finns risker, men också fördelar, säger Jörgen Andersson, en av initiativtagarna bakom försäljningen, till TT.

Annons

Jörgen Andersson och de andra bakom försäljningen har vänt sig till Livsmedelsverket för att få se vilka underlag som visar att riskerna är så stora att det behövs ett pastöriseringstvång, men hittills har de inte fått svar.

Nu går Livsmedelsverket på nytt ut och varnar från att dricka opastöriserad mjölk.

Mikrobiologen Mats Lindblad säger att mjölken pastöriseras för att komma åt bakterier som exempelvis ehec som började spridas i Sverige på 1990-talet.

– Det är en allvarlig bakterie för den kan ge njurskador och andra allvarliga följder, framför allt hos barn.

Rebecka Sjöberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons