Inrikes

Motivet i skymundan i Mangsmålet

Inrikes Artikeln publicerades

Varför? Brottsoffer och anhöriga hoppas få svar på den frågan i rättegången mot Peter Mangs om tre mord och tolv mordförsök i Malmö. Men det är långt ifrån säkert att de får någon förklaring.

– Rättegångar i brottmål handlar generellt sett sällan om varför. Frågan om motivet är oftast inte så relevant, säger Linnéa Wegerstad, doktorand i juridik i Lund och anlitad som expertkommentator under Mangsrättegången av Sveriges Radios P 4.

Innan Peter Mangs hade gripits talades det om en ny laserman, som sköt människor med utländsk bakgrund. Den bilden har hittills inte bekräftats i rättegången.

Kan frias

Wegerstad påpekar att domstolens uppgift är att avgöra om Mangs är skyldig eller icke skyldig. Då prövas var och en av de 20 åtalspunkterna för sig. Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nu flitig debattör i rättsfrågor, utesluter inte att Mangs då frias på flera av punkterna.

– I de kontakter jag har med allmänheten tycks man ta för givet att han fälls. Men så säkert är det nog inte, säger han.

Även Wegerstad bedömer att den tekniska bevisning som presenterats har varierande styrka.

Skör person

Peter Mangs själv har redan flera gånger kommit till tals i rätten. Men det mesta han sagt har varit negativt för honom, menar Alhem.

– Det har varit bisarra försök till förklaringar och antydningar till undanflykter. Jag tycker nog att han försvårar för sig själv.

På Alhem ger Mangs intryck av att vara en mycket skör person, möjligen med stort självhävdelsebehov.

Wegerstad konstaterar att Mangs pratat ganska mycket, till exempel om vapen, men uppfattar honom ändå som svår att få grepp om. Hon påminner om att han antytt att han ska berätta mer längre fram.

Erkänt i häktet

– Det verkar ju som att han underförstått hänvisar till att det kan vara flera andra inblandande, säger hon och nämner även det kommande förhöret med en av Mangs vänner som han ska ha "bekänt" mord och mordförsök för.

I slutdelen av rättegången, när alla enskilda åtalspunkter tröskats igenom, finns flera dagar med bevisning och vittnesmål, där åklagarna ska försöka knyta ihop säcken och ge en generell bild av Peter Mangs och brotten han står till svars för. Då förhörs också personal på häktet som han uppges ha "erkänt" för.

– Det är mycket som återstår, säger Linnéa Wegerstad.