Hässleholm

Skåpbil fullastad med jordgubbar stals i Vinslöv

Vinslöv Artikeln publicerades
10.
Foto:CHRISTINE OLSSON / TT
10.

Dagen före jordgubbens paraddag.

Då blev bärodlare Hans Torstensson bestulen på en skåpbil fullastad med de eftertraktade godbitarna.

Den 68-årige bärodlaren hade lätt att hålla sig för skratt när han, tidigt på torsdagsmorgonen klev ut på gårdsplanen och upptäckte att en av de fyra skåpbilar, som lastats fulla med jordgubbar kvällen innan, saknades. Klockan halv sex i går morse polisanmälde han hyrbilen och dess last – 3 420 liter jordgubbar – stulna.

– Det var bara att sätta igång och börja lasta in jordgubbar i en ny bil. Vi hade bär kvar i kylen, så alla handlare som skulle ha har fått. Det tog inte mer än en timma att lasta om, säger Hans Torstensson.

De stulna jordgubbarna skulle ha körts till affärer på Österlen och i Malmö. I och med att han, så snabbt, kunde ersätta bären, var det bara han själv och hyrbilsbolaget i Växjö som drabbades. Jordgubbarna uppskattas vara värda 150 000 kronor i konsumentledet.

– Det vanliga är att man blir bestulen på någon liter av folk som vill ha för eget bruk. Det här är en helt annan dimension – för att kunna sälja så många bär måste man i princip ha en egen distributionskedja.

Enligt Hans Torstensson låg jordgubbarna i hans egna kartonger, men det, menar han, är ingen ledtråd som kan leda fram till bären.

– Mina jordgubbar är så spridda över hela Skåne, så även om man skulle hitta bär i mina askar kan man inte dra någon slutsats av det.

Du verkar ändå förhållandevis lugn?

– Vad kan man göra? Det är ju inte jag som har stulit dem. Bilen stod på gårdsplanen över natten, det var inte mycket jag kunde ha gjort för att förhindra det här.