Handboll

Trelleborg HBK slog Eslöv

Handboll Artikeln publicerades

Trelleborg HBK lyckades förvandla krampaktighet till kämpaglöd. Därmed vände man också fyramålsunderläge till seger med 33–30 (11–14) mot Eslöv i en nervös allsvensk hemmapremiär.

– Jag känner oerhörd glädje. Vi har tagit två poäng, det är det största, sa HBK-tränaren Pelle Käll.

Det blev en hemmapremiär med ett lyckligt slut, men först efter mycket ängslan, tekniska fel och missade lägen.

Trelleborg HBK var hårt ansatta av premiärnerver i första halvlek.

Enligt tränaren Käll berodde det på rädslan att förlora.

– Första halvlek är väldigt lik matchen i Rimbo. Lyckligtvis vänder vi det tillsammans den här gången, sa tränaren.

– Vi var jävligt fokuserade på uppvärmningen. Vi ville verkligen visa att folk ska vara på Södan och inte på Vångavallen när det är match. Alla var taggade, sa Robin Carlström, vänsternian som liksom hela laget lyfte sig när det verkligen gällde i andra halvlek.

Men i en dryg halvlek var Eslöv det bättre handbollslaget, hade en större bredd anfallsmässigt, större tålamod och en bättre målvakt i 18-årige Simon Bengtsson.

När Trelleborg HBK väl vände gick det snabbt. Underläget på 18–20 vändes till ledning med 23–20 på mindre än fyra minuter i mitten av andra halvleken.

Hemmalaget började plötsligt utnyttja de numerära överlägena och blev aggressivare i försvarsspelet. Det gjorde också att energin spred sig i laget.

– Vi visar glädje, och vi gör det tillsammans, det var det som var skillnaden, sa Pelle Käll.

Mittsexan Johan Börjesson var ensam om att bära laget i första halvlek och var en av nyckelfigurerna bakom segern med sin uppoffrande spelstil.

– Vi fick oss en liten blåsning i paus. Samtidigt gör tränaren det bra, det är nervositet och första hemmamatchen. Det är inte bara till att skälla. I andra halvlek spelade vi enklare, vi spelade bollen vidare istället för att avgöra direkt, analyserade tiomålsskytten Börjesson.

När HBK fått det målmässiga greppet förvandlades premiärnerver till positiv energi, men Eslöv gav aldrig upp och höll spänningen vid liv ända in i slutminuterna.

Spelmässigt finns mycket mer att hämta, men vändningen, viljan och segern ger råg i ryggen inför fortsättningen.

– Alla skrek, alla peppade varandra, det var mer flow, mer tålamod, sa Robin Carlström om skillnaden mellan första och andra halvlek.

– Nu kan vi gå ut och spela helt utan press mot Lindesberg på söndag, underströk Johan Börjesson, mannen i den blötaste tröjan efter de historiska premiärpoängen.