Gästkrönikan

Utan samtal ingen demokrati

Gästkrönikan Artikeln publicerades

Diskussionerna vid middagsbordet blev långa och svåra.

De handlade om arbetslinjen. Om gamla och nya arbetarpartiet. Moderaterna har kapat ordet arbetare i valrörelsen, sa en upprört. Men Socialdemokraterna äger inte orden. Och vem är arbetare idag? Och vad står ordet arbete för, sa en annan. Kulturarbete kanske, fnyste någon.

Det finns också partier som talar om medborgarlön. Alla skulle få minimilön. Utan att arbeta. Sa en 30-åring. Basinkomst är ett annat namn på förslaget. Han hade läst ”After work – farväl till arbetslinjen” en antologi från 2013, redaktör Kristian Borg. Att ha en basinkomst innebär att du kan ägna dig åt kreativa, vårdande eller experimentella verksamheter. Man skulle slippa allt rotande i människors privatliv som nu sker med sjukpenning, a-kassa och försörjningsstöd. Alla sådana utbetalningar skulle nämligen samtidigt försvinna.

Men drivkrafternai samhället då? Arbete ger mening, sammanhang och tillfredsställelse i livet. Att tjäna pengar är en stark drivkraft. Att kunna försörja sig är grundläggande. Pengar kommer inte från himlen att plocka och fördela, sa farmor. Vi lever inte på en ö, kineserna jobbar på duktigt, vi halkar efter.

Diskussionerna vid matbordet fortsatte. Det handlade om att förstå samband. Om varför det blir som det blir. Kinderna blossade, en del tyckte det var obehagligt.

Under helgen var detLitteraturrunda. Runt om i Skåne träffades läsande och skrivande människor och lyssnade på upplästa ord och talade med ord. Att skriva är att tänka. Att måla är att känna. Det är en skillnad mellan ord och bild. Det finns fler. Men både ord och bild är kommunikation. Utan ord kan vi inte bygga ett samhälle. Utan samtal, utan diskussion får vi aldrig demokrati. Orden ger associationer, har olika valörer, är berörande och nödvändiga. Det är en konst att välja rätt ord.

Det är nödvändigt att det som sägs är sant och underbyggt. Vi måste veta vad som hänt tidigare. Redan andra världskriget är historia för dagens barn och unga. Det som vi aldrig skulle få glömma och förtiga har blivit saga. Nazister dyker upp som spöken. I Wisława Szymborskas diktsamling ”Aldrig två gånger” kan man läsa ”Inget sker, något händer aldrig/ två gånger. Och därför är vi/födda utan erfarenhet och/dör utan rutin.”

Vi måste fortsättastöta och blöta, vrida och vända på orden och argumenten. Fyra val ligger framför oss. Det är en medborgerlig plikt att tala om samhällsfrågor. Och en plikt att visa respekt för andras åsikter. En jobbig balansgång. Men som det formulerats ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta” (Tegnér) och ”Upp flyga orden tanken stilla står, ord utan tanke himlen aldrig når” (Shakespeare).