Gästkrönikan

Sommarliv på sommmarlov

Gästkrönikan Artikeln publicerades

Vi värnar dessa sommardagar som pärlor. Ljumma vindar, ljud från gräsklippare och en talande duva.

Parasoller säljs billigt. Vi sover med öppna fönster trotsande tjuvar som snokar förbi. När vi kommit till efterrätten svirrar femtio svalor över oss i skyn. Myrorna försöker tålmodigt flytta trädgårdsplattorna genom att ösa upp sanden under dem i högar.

Trelleborg har en badstrand mitt i stan, alltfler hittar till den via tunneln vid Roddaregatan eller genom Nyhemsparken. Ett dopp efter jobbet, träffa kompisar på eftermiddagen. Vattnet är inte tyst. Vi badar i det. Efteråt kan man sitta en stund och torka bland gulmåra, oxtunga och fetknopp. Lamporna i inseglingsrännan blinkar i takt, rött och grönt. Första stockrosorna har slagit ut.

När jag lagar middag använder jag mammas favoritkniv. Hon har varit död i 25 år. Kniven finns kvar. Jag blir varm i hjärtat när jag använder den.

Ett nordiskt projektmed nyskriven opera är på turné i sommarskåne. I ett sädesmagasin i Ystad hamn (!) fylldes den dammiga lokalen av sex sångare som sjöng (på danska) om kärlek, åtrå och ensamhet, en orkester på fyra med dragspel, cello, basklarinett och synt. Vi vacklade ut, berörda och upplyfta, liksom tidigare efter en orgel- och pianokonsert i S:t Nicolai. Sommarsverige bjuder på kolossalt mycket kultur.

Almedalsveckan är en smältdegel för opinionsbildning och en inledning på valrörelsen. Mycket handlar om att klaga på motståndarna, att oroa kring frågor som försämrade skolresultat, bristfällig omsorg på äldreboenden. Man blir så trött.

Det finns en annan bild. Hans Rosling försöker gång på gång få oss att inse att det sker många förbättringar i världen, andelen flickor som får gå i skola ökar, antal barn vaccinerade mot mässling ökar och så vidare. Mot detta kommer nya hotbilder, antibiotikaresistenta bakterier, flytande plastberg i oceanerna. Kanske skulle ändå politikerna nå våra hjärtan bättre om de gav oss hopp, framtidstro och kärlek.

Daniel Mendoza är enman som vet vad ondska är. Att hat tär. Han menar att det behövs en balans - omtanke, respekt och hopp är de enda motkrafterna. Därför grundade han 2010 tidningen Good News Magazine. Där man får läsa goda nyheter. Det är inte som att läsa trevliga inslag om heminredning eller mode, som mest är feel-good, utan det är goda nyheter på riktigt i form av forskningsresultat, affärsidéer och lyckade projekt.

Som att havs- och vattenmyndigheten forskar om småskaligt fiske och miljövänligare sjöfart, som att fler äter ekologiskt. Trelleborg AB:s T-time innehåller också good news. Jag önskar en mer medvetet optimistisk politisk retorik och mer konstruktivt engagemang. Nyskriven opera är också good news. Och havsbad i framöver kanske (?) renare Östersjö vederkvickande.