Annons
Nyheter

Ont i själen – eller hjärnan?

Jag tror de flesta av oss någon gång tänkt tanken Är jag galen? Är jag som de andra? Var går gränsen för vad som är normalt?
Nyheter • Publicerad 25 november 2009

Ångest och depression hör till våra vanligaste folksjukdomar, fast man inte gärna talar om det. När min mormor trodde hon skulle äta blommorna vi gav henne anade vi att något var fel i hennes hjärna. Långt senare förstod vi att det var den personlighetsförändrande alzheimer som drabbat henne – och oss. Forskning ger nya kunskaper. Ju mer vi vet, ju lättare är det att vara tolerant och förstående. Och att behandla rätt.

På radion i P1 sänds sedan några månader programmet ”Radiopsykologen”. Ledsna ringer in och blir terapeutade medan vi lyssnar. På Axess TV har visats en serie ”Hos terapeuten”, som snart ska sändas även av SVT. Tidskriften M Magasin har gett ut en specialutgåva M-Psykologi. Det finns uppenbarligen ett växande intresse för själslig hälsa. Dr Phils tittarsuccé inte att förglömma.

Annons

Vad står detta intresse för? Mår vi sämre? I vilket fall, så är det komplicerat att leva som människa idag. Det spelar ingen roll om du får höra att du bör vara tacksam, när det finns en orosklump i magen, när ledsenheten inte går att få bukt med.

Socialstyrelsen satte igång en hetsig debatt efter förslaget till nationella riktlinjer för behandling av ångest och depression. Kognitiv beteendeterapi, KBT, och psykodynamisk terapi, PDT, jämställs med medicinering. Slutsatsen tycks vara att både medicin och samtal behövs, båda metoderna är nödvändiga, ibland var för sig, ibland tillsammans.

Själens skrämmande sjukdomar börjar äntligen betraktas på samma sätt som kroppens. Autism och artros, bipolaritet och benbrott, det finns behandling. Det är fem gånger fler som dör genom självmord än i bilolyckor. Ett förfärligt lidande för sjuka och anhöriga, de utåtagerande hjärtskärande ropen, den inåtvända våndan, skulden. Men det är lättare att bygga om vägarna med vajerräcken än att bota själar.

Det kan bara vara av godo att lära sig mer om sig själv och sina reaktioner, och att leva sig in i andras situation. Det är viktigt att reflektera, att tänka över livet och hur vi lever det. Men det är mest kvinnor som intresserar sig för relationer och känslor. Det är angeläget att även män bryr sig om frågorna. Känslor styr faktiskt världen. Dags för ett Magasin för Män?

På mitt nattygsbord ligger boken ”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?” av läkaren Nisse Simonson. Hans svar är helt enkelt att du blir lycklig av att vara lycklig, det vill säga genom att sluta älta, genom att tänka positivt så lär sig vår ”plastiska” hjärna att alltmer välja ett positivt tillstånd. DN konstaterade i veckan att den som är nöjd är lyckligare. Nåja, DN, det låter ändå rätt så troligt!

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons