Annons
Nyheter

Korruptionen kan stoppas

Bilden av Sverige som ett land fritt från korruption och maktmissbruk har rämnat.
Nyheter • Publicerad 15 november 2010

Journalisten Janne Josefssons granskning av diverse felfaktureringar i Göteborg har fått ringar på vattnet. Genom att ringa runt i landet kunde Sveriges Radio hitta ytterligare 14 kommuner där det pågår utredningar om misstänkta oegentligheter.

Det går att se en del mönster i de kommunala skandalerna. Det handlar i regel inte om mutor och bestickning i laglig bemärkelse. Det genomgående draget är istället att privat konsumtion felaktigt betalas med skattemedel. Ofta är kommunala bolag inblandade Skandalen i Motala på 1990-talet var förmodligen ganska representativ för den här typen av problem.

Annons

Diskussionen om hur problemen bäst motverkas är viktig, men det gäller att inte dra felaktiga slutsatser av vad som skett nyligen. För det första: Det faktum att allt fler fall uppmärksammas, behöver inte betyda att problemen ökar. De kan ha funnits i det tysta under lång tid.

Ibland kopplas problemen ihop med det faktum att kommunerna numera köper in tjänster i upphandling från privata leverantörer. Men detta kan faktiskt vara en bidragande orsak till att felaktigheterna uppdagas. En av Janne Josefssons metoder är ju att begära ut och granska fakturor från privata företag till kommunen. Möjligheten för vissa kommunanställda att gynna sig själva på skattebetalarnas bekostnad fanns förmodligen även innan kommunerna började med upphandling från privata leverantörer.

Hur kan problemen motverkas? En nyckelfaktor är utan tvekan hanterandet av misstankar när de dyker upp. I varje enskilt fall ställs en rad lojaliteter på sin spets. Lokala journalister hamnar i dilemma: En god relation till kommunledningen underlättar deras jobb, och det kan ta emot att ställa politikerna mot väggen. Vem vill bidra till att den egna kommunen blir ännu en i raden av svenska skandalkommuner?

De kommunala tjänstemännens lojalitet prövas om någon journalist ber om hjälp: Ska tjänstemannen hjälpa till att hitta intressanta handlingar, eller fördröja skeendet och varna uppåt i organisationen?

En tredje central aktör vars lojalitet prövas vid misstankar om oegentligheter är den politiska oppositionen. Det kan tyckas att en korruptionsskandal borde drabba majoriteten och gynna oppositionen, men i kommunpolitiken sitter de stora partierna ofta i samma båt. Risken finns alltid att oppositionen inte städat framför egen dörr och därför väljer att hålla låg profil.

Framgångsrik korruptionsbekämpning förutsätter att alla aktörer vågar vara lojala med kommunens skattebetalare i första hand. Det är svårt. Den som överväger att peka på eventuella felaktigheter drar sig naturligtvis i det längsta av rädsla för att ha fel.

Det bästa är därför om kommunen har som princip att alla misstankar ska belysas och redas ut. Det går inte att lösa korruptionsproblem genom att sopa dem under mattan.

Andreas Bergh är välfärdsforskare vid Lunds universitet Ratio och Institutet för näringslivsforskning.

Mattias Karlsson
Andreas Bergh
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons