frontpage

Reinfeldts pressekreterare: arbetslinjen att torka bajs

frontpage Artikeln publicerades

Fredrik Reinfeldts pressekreterare, riksdagskandidaten Edvard Unsgaard (M), definierar på internet "arbetslinjen": en invandrad städerska som snabbt rycker ut för att torka bajs. Läskigt, tycker Luciano Astudillo (S).

Edvard Unsgaard är pappaledig pressekreterare hos statsministern. I söndags gjorde han en otrevlig upptäckt i sitt trapphus. Några timmar senare var problemet löst. Unsgaard beskrev vad som hänt på sin Facebooksida på internet:

"Tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade inatt gjort det lite större behovet i vårt trapphus (och lagt sin halsduk där...). Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb."

"Arbetslinjen" är ett ofta använt begrepp i svensk politik. Betydelsen varierar. För borgerliga politiker har det vanligtvis handlat om att det måste löna sig att jobba och att så många som möjligt ska försörja sig av egen kraft.

Är det arbetslinjen, att invandrare snabbt kommer ut och torkar bajs på söndagen?
– Nej, så menade jag inte riktigt. Jag ville mest uttrycka glädje över att man kan få en sak gjord så snabbt. Det här var en obehaglig händelse, men städfirman kom fantastiskt snabbt, säger Edvard Unsgaard.

Vad har det med arbetslinjen att göra?
– Städjobb beskrivs ofta av våra politiska motståndare som pigjobb och så där. Jag ville säga att de här företagarna har gjort ett fantastiskt jobb.

Varför torkade du inte upp det själv?
– Min första känsla var att göra det, men så tänkte jag att jag skulle ringa städfirman. Det är samma sak som om något är trasigt i lägenheten, man ringer en hantverkare, ett proffs. Men om städfirman inte hade kommit hade jag förstås gjort rent själv.

Du understryker att det handlar om invandrare som städade, varför det?
– Vi har anlitat hjälp av både folk med svensk bakgrund och invandrare. Den här städhjälpen vi har, det brukar komma några ryskor. De är proffsiga och snabba. Några kan inte svenska så bra. Arbetet är en bra väg in i det svenska samhället.

Unsgaard, föräldraledig till mars, satsar på att komma in i riksdagen. I det interna provvalet hamnade han på plats tjugo.

Den som först spred Unsgaards formuleringar om invandrare, bajs och arbetslinjen till en vidare krets var den USA-baserade journalisten Martin Gelin, som twittrade ifrågasättande om saken i måndags morse. Nu kritiseras Unsgaard av riksdagsledamoten Luciano Astudillo (S):

"Unsgaard fick möjlighet att beskriva sin syn på arbetslinje: Duktig invandrarföretagare som till och med en söndag skickar en invandrarkvinna att städade hos mig. Alltid redo. Läskigt", skriver Astudillo i en debattartikel på Politikerbloggen.