Familj

USA-studier gav mer än språkkunskaper

Trelleborg Artikeln publicerades
Linnéa Jacobsson. Foto: Nilla Olsson 4 bilder
Foto:Nilla Olsson
Linnéa Jacobsson. Foto: Nilla Olsson

Ursprungsplanen var att åka till Los Angeles för att plugga musik. Men Linnéa Jacobsson tänkte om och satsade på språkstudier i stället.

Nu är hon hemma i Trelleborg igen och känner att de nio månaderna i USA nog är det bästa hon gjort.

Efter studenten från estetprogrammet med inriktning musik på Söderslättsgymnasiet hade Linnéa inte en aning om vad hon ville göra med livet. Hon hade små funderingar på att plugga musik i Los Angeles, men började i stället att jobba inom hemtjänsten. Ganska snart släppte hon idén om att satsa på musiken och undersökte möjligheterna att läsa engelska på samma plats.

– Jag hittade en massa olika arrangörer men fastnade för EF eftersom det är ett svenskt företag som funnits länge.

I september 2015, ett helt år innan hon skulle åka, bokade Linnéa sin resa till Redondo Beach i Kalifornien. Arrangören hjälpte henne med papper och visumfrågor. Hon bestämde sig för att bo i värdfamilj tillsammans med en annan student eftersom det var ett biligare alternativ och en möjlighet att snabbt få en kompis.

– Jag jobbade under hela året för att få ihop pengar. Numera kan man även få CSN bidrag för att läsa utanför Europa, berättar Linnéa.

Inför resan fick hon en lista med namnen på de andra studenterna. Bland dem hittade hon Andreas Ransfjord i Anderslöv. De gjorde sällskap på resan över och gick på samma skola. För Linnéa betydde det mycket att ha någon att resa dit tillsammans med.

– Det blev en trygghet, även om vi inte kände varandra. Vi hade inte träffats innan, men när vi började prata så hade vi så klart gemensamma vänner i Trelleborg.

På skolan gick Linnéa tillsammans med ungdomar från hela världen. De delades upp i klasser utifrån sina förkunskaper och studierna upptog en stor del av deras tid.

– Jag tyckte att det funkade bra. Lärarna är ju medvetna om att många åker dit för att få se USA också och har en väldig förståelse för det. Det var en lagom kombination med skola och fritid.

Värdfamiljen tog väl hand om Linnéa men för dem blev det en liten chock när hon stod på trappan.

– De tog egentligen bara emot killar och min rumskompis, Quentin från Belgien, är en kille. Men det fungerade ändå. Vi hade räknat med att de skulle fira amerikansk jul med oss, men de ville bara fira med familjen så då åkte vi på en två veckors roadtrip med några andra kompisar, fortsätter Linnéa.

Resan blev det starkaste minnet från vistelsen i USA. Av flera skäl.

De fyra hyrde en bil och körde till San Francisco, Grand Canyon och nationalparken Sequoia. Framför allt blev en stark upplevelse när de körde med snökedjor i bergen. En av kedjorna gick itu och de fastnade på en liten väg. Killarna gav sig iväg för att söka hjälp men tjejerna stannade i bilen. Tiden gick. Det blev mörkt. Snön föll och det var kallt.

– Till sist kom det en bil och stannade. Det var en ren slump att de varit iväg och handlat just den dagen för det gjorde de bara någon gång i veckan, berättar Linnéa.

Tjejerna följde med det hjälpsamma paret hem och lyckades lokalisera killarna som fått hjälp av en parkvakt.

– Vi var överlyckliga över att se varandra igen. När vi fått hjälp att dra loss bilen körde vi till Las Vegas och firade nyår.

Även det blev ett minnesrikt stopp när polletten trillade ner hos både Linnéa och Quentin och de insåg att de var mer än rumskompisar.

Tillbaka på skolan rullade livet på i den vardag som Linnéa skapat där och som bestod av mycket umgänge med kompisar efter skoltid. Via en hemsida kom de över gratisbiljetter till olika Hollywoodevenemang där de tog selfies med olika kändisar. Bland annat var Linnéa på premiären av King Kong tillsammans med skådespelarna.

På grund av ett förändrat hyreskontrakt stängde skolan för gott och examen hölls tidigare än planerat, men de elever som var kvar fick en högtidlig avslutning med de obligatoriska hattarna och blå rockarna. Linnéa fick ett diplom och betyg som bevis på sin utbildning.

Eleverna fick tillbaka avgiften för den dryga månad som terminen förkortats och medan Quentin valde att flytta till New York och avsluta sin utbildning åkte Linnéa på en rundresa tillsammans med kompisen Suzanne från Nederländerna under en och en halv månad.

– Nästan hela tiden bodde vi hemma hos privatpersoner som vi hittade via en app för så kallad couchsurfing för att det skulle bli så billigt som möjligt och det fungerade jättebra. Vi började på Hawaii. Först bodde vi hos en militär som var med i couchsurfing, sedan träffade vi en kvinna i en mataffär och hon lät oss på i sin suit på ett hotell. Det blev många fantastiska möten med olika människor.

De andra stoppen var i Washington DC, Florida och New York där Linnéa och Quentin kunde återförenas. Sedan hon kom tillbaka till Trelleborg har Linnéa fortsatt att jobba inom hemtjänsten. Quentin har hunnit vara på kort visit och snart ska hon åka och hälsa på honom.

– Jag skulle verkligen rekommendera den som funderar på att åka iväg och läsa i ett annat land att verkligen göra det. Det är nog det bästa jag gjort. I min familj står vi väldigt nära varandra och jag var orolig för att jag skulle ha mycket hemlängtan. Men värdfamiljen tog väl hand om oss och jag trivdes så bra, så jag kände faktiskt inte någon större saknad.

Fakta

Linnéa Jacobsson

Ålder: Snart 22 år.

Bor: I Trelleborg.

Familj: Mamma Maria, bonuspappa Thom, lillebror Oscar 19 år och hunden Billy.

Aktuellt: Har pluggat i USA i nio månader.

Visa mer...