Annons

Pojkdrömmen som blev sann

Som liten pojke drömde en fotbollstokig Jonas Bergström om att bli sportjournalist.
– Men det kändes så svårt så jag siktade på något inom ekonomi i stället, berättar han.
Nu lever Jonas pojkdrömmen – som sportchef på Trelleborgs Allehanda.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2018 • Uppdaterad 30 juli 2018
Jonas Bergström 40 år, chef för Trelleborgs Allehanda sportredaktion, drömde tidigt om en yrkeskarriär med fotbollsanknytning.
Jonas Bergström 40 år, chef för Trelleborgs Allehanda sportredaktion, drömde tidigt om en yrkeskarriär med fotbollsanknytning.Foto: Tomas Nyberg

Det är bilden av en smått idyllisk barndom Jonas målar upp när han berättar om uppväxtåren i Frösakull, nästgårds till Tylösand. De långa härliga stränderna var en utmärkt lekplats, både sommar och vinter.

– Man kan likna det lite vid Beddingestrand. Det fanns många sommargäster men inflyttningen började ta fart samtidigt som vi flyttade dit, berättar Jonas.

Annons

Han trivdes i skolan. Bäst var det under gymnasieåren inne i Halmstad där han valde samhällsvetenskaplig linje med ekonomisk inriktning.

– Jag tror att jag var inne på att jobba som någon form av civilekonom eftersom jag tyckte att bokföring och redovisning var roligt. Pojkdrömmen om att bli fotbollskommentator kändes så svår att uppnå.

Efter studenten jobbade Jonas under ett år för att tjäna lite egna pengar. Först på samma företag som sin pappa, där de producerade filtmattor, och sedan på Kapp Ahl som säljare.

Han svängde i sina framtidsplaner och siktade in sig på att utbilda sig till lärare. Historia och geografi har alltid tillhört favoritämnena och Jonas flyttade till Lund för att studera det förstnämnda. På helgerna åkte han hem och fortsatte att arbeta på Kapp Ahl.

– Jag var väldigt studiemotiverad, det har jag alltid varit. Efter studenten hade jag inte suget efter att resa som många av mina kompisar hade, men efter 1,5 år på universitetet kände jag ville ut. Jag har alltid haft en kärlek till Spanien och läste spanska på gymnasiet. Jag hittade en utbildning på Visingsös folkhögskola där man läste spanska i åtta veckor på skolan och sedan under tre månader i Murcia. Det var perfekt för mig som var lite för feg för att sticka iväg själv.

Jonas bodde hos en spansk familj och fick med sig minnen för livet. Året därpå var han tillbaka och hälsade på och familjen kom även till Sverige. Att få ta med sin egen familj dit är en dröm han bär på.

– När jag var i Spanien kom min pojkdröm tillbaka. Jag har hållit på Real Madrid sedan jag var åtta år. Där har de dagliga sporttidningar med tio sidor om Real Madrid som jag läste varje dag, det var till stor nytta när jag lärde mig språket, konstaterar Jonas.

Den återuppväckta drömmen om journalistyrket i kombination med positiva erfarenheter av att läsa på folkhögskola fick Jonas att börja undersöka vilka utbildningsvägar som fanns att gå. I värmländska Molkom hittade han en ettårig utbildning och blev antagen.

– Det var nog nästan det roligaste året i mitt liv. Jag bodde på folkhögskolan, fick en praktisk utbildning och kände snabbt att yrket passade mig. Dessutom spelade jag fotboll och innebandy i de lokala lagen och fick många vänner där.

Sin praktik gjorde Jonas på Filipstads tidning men när sommaren kom återvände han till sina hemtrakter och jobbade för Hallandsposten – tidningen han vuxit upp med.

Annons

– Jag var lokalredaktör i Hyltebruk och ensam på redaktionen de två första dagarna. Jag minns att jag kände mig så vilsen samtidigt som det var jätteroligt att få jobba på tidning. Att få skriva om sport var min dröm, men det viktigaste var att få arbeta som journalist.

Efter sommaren sökte Jonas jobb, men arbetsmarknaden var tuff. I stället återvände han till Lund för att läsa statsvetenskap och svenska för att sedan gå en tvåårig utbildning inom journalistik och få en universitetsexamen i sitt yrke.

– När jag tog examen 2004 hade jag fått en massa nya vänner och en massa ny kunskap. Under somrarna återvände jag till Hallandsposten där jag äntligen fick ett vikariat på sporten och bland annat fick bevaka Halmstads BK som låg i Allsvenskan och som jag följt sedan jag var sex år. Det var verkligen en dröm som gick i uppfyllelse, konstaterar Jonas.

Efter ett år på Skövde nyheter, där han aldrig trivdes riktigt, återvände Jonas till Hallandsposten och ett vikariat som nyhetsreporter. Efter ett år fick han sin första fasta tjänst.

– Sedan drabbades jag av någon sorts 30-årskris. Jag stack till Mexiko i sex veckor och pluggade spanska. Jag funderade mycket över min framtid. Skulle jag vara på Hallandsposten hela mitt liv? Vad skulle jag annars göra? Jag kände inte något sug efter varken Stockholm eller kvällstidningarna, men samtidigt var det efter sju år dags för något annat, förklarar Jonas som bestämde sig för att prova sina vingar.

Fotbollen har alltid varit viktig för Jonas Bergström.
Fotbollen har alltid varit viktig för Jonas Bergström.Foto: Tomas Nyberg

Han skickade ansökningar till Sydsvenskan och Göteborgs Posten med tanken att ta tjänstledigt och jobba någon annanstans i Sverige.

– Andra hade fått tjänstledigt tidigare för att jobba på andra tidningar, men jag fick nej. Då tog jag mitt livs chans, sa upp mig och hoppade på ett vikariat på Sydsvenskan. Jag kände att jag måste våga testa.

Under två år rullade vikariaten på. Jonas hade flyttat till Malmö och av en händelse hade han hamnat på en fest hemma hos en för honom okänd tjej. Det visade sig att hon hette Martina och när hon öppnade dörren sa det mer eller mindre klick direkt. Åtta månader senare flyttade de ihop.

2010 kom Jonas till Trelleborgs Allehanda som då ägdes av Sydsvenskan för ett första sommarvikariat på sporten. Året därpå blev en tjänst ledig och sedan dess är Jonas tidningen trogen. I januari tillträdde han posten som sportchef.

– Jag har alltid gillat att ha ansvar och att prova på nya saker så i fjor var jag webbredaktör eftersom jag vill utvecklas, förklarar han.

Annons

Samma år som Jonas fick fast anställning på TA flyttade han och Martina till Flyinge. De hittade ett hus som de gillade och tyckte om att alla i byn hälsar på varandra. Eftersom de själva är uppvuxna utanför stan ville de ge sina egna barn samma förutsättningar.

– Vi trivs så bra! Tack vare barnen har vi lärt känna en massa människor och det finns en stor gemenskap. Vi har startat ett midsommarfirande som lockar cirka 400 personer och Martina är aktiv inom Flyinge utveckling som är en lokal förening.

Jonas håller igång med innebandy och fotboll tillsammans med ett kompisgäng. Han berättar med stolthet att han i fjor gjorde ett inhopp i lokala GOF IF:s seniorlag i division sju utan att göra bort sig, men kroppen tog stryk.

– Lagsport är kul, jag är uppvuxen med den gemenskapen och fått många vänner den vägen. Men det är svårt att kombinera med familj och arbete på kvällstid. Skulle barnen börja spela kan jag tänka mig att bli tränare. Men de ska själva välja vad de vill göra, jag är ingen sådan som pushar.

Jonas Bergström.
Jonas Bergström.Foto: Tomas Nyberg
Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons