Familj

Med händerna som sitt enda verktyg

Höllviken Artikeln publicerades
Linda Strandepil arbetar som osteopat.
Foto: Nilla Olsson
Linda Strandepil arbetar som osteopat.

Med sina händer som verktyg undersöker, diagnostiserar och behandlar Linda Strandepil sina patienter.

Osteopati är hennes väg till välmående.

Om Linda arbetat i USA hade hon haft läkarlegitimation. Om hon varit verksam i Storbritannien hade hon kanske arbetat på något av de sjukhus som är helt inriktade på osteopati.

– I Sverige är vi inte så synliga men vi är drygt 250 som arbetar som osteopater, berättar hon.

Hennes mottagningsrum ser ut som många andra behandlingsrum – vitt, ljust och med en brits mitt i rummet.

– Det är väldigt individuellt hur man arbetar, själv arbetar jag väldigt mjukt. Vi kan knäcka på samma sätt som en kiropraktor om vi bedömer att det behövs, men det är inte det verktyget vi utgår ifrån när vi behandlar en patient. Kroppen har ett fintonat system och osteopati är en fintonad behandling som samarbetar med kroppen.

Med mjuka tryck stimulerar och uppmuntrar Linda nervsystemet till förändring och förbättring för bättre välmående.

– Det gäller att göra förändringar som får med hjärnan på banan. Jag börjar med att lyssna på och känna in kroppens behov, hinder och blockeringar. Men man måste ha med hela människan, även sinnet och själen, annars stannar allt upp och rehabiliteringen går inte framåt.

Själv kom hon i kontakt med behandlingsformen för 18 år sedan. Efter att ha skadats vid en flygplanslandning sökte Linda hjälp inom den konventionella vården så väl som den alternativa, men det var först sedan hon provat osteopati som hon blev smärtfri. Efter det beslutade hon sig för att utbilda sig för att hjälpa andra.

– Min erfarenhet har gett mig en förståelse för mina patienters situation. Jag vet att man behöver känna sig sedd, hörd, stöttad och lyssnad på. Jag är mån om att man ska känna sig trygg och omhändertagen när man kommer till mig, säger hon.

Men att sätta ord på vad osteopati är och hur det fungerar är inte helt lätt, erkänner Linda.

Det tog henne ett par år in i den femåriga utbildningen innan hon kunde förklara för andra vad det var hon tänkte arbeta med.

– Nyckeln är helhetssynen. Att alla delar av oss hänger ihop och att obalans i en del reflekteras i alla andra delar är väl de flesta överens om. Men inom osteopatin tar vi inte bara hänsyn till den fysiska kroppen utan även själ, sinne och känslor. Och att vi påverkas på båda hållen, smärta i kroppen kan väcka känslor och känslor kan sätta sig som smärta i kroppen, fortsätter Linda.

Linda Strandepil utbildade sig till osteopat sedan hon själv blivit hjälpt efter en olycka.
Foto: Nilla Olsson
Linda Strandepil utbildade sig till osteopat sedan hon själv blivit hjälpt efter en olycka.

Hon har mött många patienter som fått uppmaningen att ”lära sig att leva” med sina besvär, men hon är övertygad om att det går att vända spiralen och hitta en väg till välmående.

– Vätskorna i kroppen måste kunna flöda fritt, annars kan bakterier och virus få fäste. Kroppen blir som en stillastående damm. Inom osteopatin behandlar vi personen, inte sjukdomen eftersom den påverkar individer på olika sätt.

En osteopatisk behandling tar ungefär en timme och patienten ligger på en brits. Första gången får man svara på en massa frågor för att osteopaten ska kunna få en helhetsbild.

– Jag brukar titta på kroppen och huden. Den säger mycket om hur en människa mår inuti. Dessutom gör jag ett lätt rörelsetest och undersöker reflexer, styrka och känsel för att se om något är i kläm. Ofta känner patienten saker de inte visste när jag undersöker kroppen från fötterna till hjässan. Då kan jag ge min bild av hur kroppen mår.

Linda säger att det enda kroppen vill är att vara frisk och hon vill bidra till att skapa förutsättningar för det och hjälpa den i rätt riktning.

– Men det måste ske mjukt så att hela patienten hänger med. Då startar en process som kan få fortsätta över tid. Efter ett första besök brukar jag ha en uppfattning om hur många behandlingar som behövs, men jag säljer inga klippkort, betonar Linda och fortsätter:

– Min målsättning är att patienten ska bli så bra som möjligt så fort som möjligt, men också med ett hållbart resultat.

Efter en behandling brukar Linda rekommendera att man dricker ett glas vatten och tar en lättare promenad för att nervsystemet ska ta till sig förändringen.

– Man kan känna sig lite huttrig, törstig och såsig på ett behagligt sätt när cirkulation och nervsystem triggas igång. Många blir förvånade över att man kan känna så mycket efter en så lätt behandling. Det är viktigt att lära sig lyssna på sin kropp med respekt.

Fler artiklar i serien hittar du här.

Linda Strandepil.
Foto: Nilla Olsson
Linda Strandepil.

Fakta

Osteopati

Grundades 1874 i USA av Dr. A. T. Still.

Behandlingen utgår ifrån att människan är en enhet där alla delar (kropp, själ och sinne) är sammanlänkade och påverkar varandra på olika sätt.

Behandlingen sker i syfte att assistera kroppens eget självläkande och självreglerande system.

Visa mer...