Familj

Makens sjukdom ledde till ny karriär

Trelleborg Artikeln publicerades
Näringsterapeuten Christina Sjöqvist har sin bas i Trelleborg.
Foto: Nilla Olsson
Näringsterapeuten Christina Sjöqvist har sin bas i Trelleborg.

När Christina Sjöqvists man Rikard fick ont i magen började hon intressera sig för näringsmedicin.

– Redan efter en veckas behandling med enzymer och goda bakterier blev han bättre, berättar Christina.

För henne blev det början på en helt ny yrkesinriktning.

Det har gått 20 år sedan Christina startade eget. De första fem arbetade hon som massageterapeut men utvecklade snart verksamheten att även omfatta utbildningar inom hälsa som hon erbjöd olika företag.

– När jag pratade med mina massagekunder insåg jag att det ofta var samma problem som återkom och att de inte alltid var arbetsrelaterat, minns Christina.

När så hennes make blev dålig och den traditionella sjukvården inte kunde hitta vad som var fel utan erbjöd honom psykofarmaka kände Christina att det var helt galet. Hon sökte lösningar på annat håll och efter en veckas behandling med enzymer och goda bakterier mådde Rikard mycket bättre.

– Det var sanslöst vilken skillnad det gjorde.

När dottern Amanda var nio år började hon också få problem med smärtor i magen. Det varade i fem år och trots att hon undersöktes av ett tiotal läkare hittade de inget fel. I åttonde klass var hon svag och hade väldigt ont. Då bestämde Christina sig för att läsa näringsmedicin i Stockholm under två år.

– Flera av lärarna där var läkare som även tänkte alternativt. En av dem uppmanade mig att skicka ett avföringsprov till USA. Då fick vi veta att hon bar på både amöbor, parasiter och dåliga bakterier som den traditionella sjukvården inte hittat.

Amanda blev Christinas första klient. För att bli av med amöborna krävdes traditionell medicin men efter det behandlade Christina sin dotter med örter för att återuppbygga tarmen och kroppen. Efter ett år mådde Amanda bra igen.

– Hade jag inte skickat iväg det där provet så att hon fick rätt behandling så tror jag att hon hade haft påse på magen och en kronisk sjukdom som krävt cortisonbehandling resten av livet, säger Christina och skakar på huvudet.

Utöver mottagningen finns webbutikens lager i Trelleborg.
Foto: Nilla Olsson
Utöver mottagningen finns webbutikens lager i Trelleborg.

Sedan 15 år tillbaka driver hon sitt företag från centrala Trelleborg. Där har hon både mottagning och lager för sin webbutik. Kunderna finns över hela världen eftersom Christina även erbjuder konsultation via telefon men det är inte ovanligt att de reser långväga.

– Nyckeln när jag började jobba med det här var att hitta orsaken till att någon mår dåligt. Det kan bero på gener eller på att man haft en infektion som inte behandlats rätt. Antibiotika kapslar in bakterierna i systemet i stället för att rensa ut dem ur kroppen, menar Christina.

Hennes klienter söker vanligtvis hennes hjälp på grund av hormonella problem, värk, depression eller trötthet. Ofta ligger stress bakom. Christina menar att om vi började med att ta oss tid att laga och äta bättre mat skulle många hälsovinster vara vunna.

– För många blir det en rundgång. Det är viktigt att bry sig om sin livsstil innan man blir sjuk eftersom rätt kost stöttar immunförsvaret när man drabbas av inflammationer och infektioner.

För att kartlägga vad en klient behöver inleder Christina alltid med ett samtal och en hälsodeklaration. Genom att sedan titta på iris, tunga, hud, hår och naglar men även torkat och levande blod kan hon dra många slutsatser. Till sin hjälp har hon även en apparat som scannar av kroppen.

– Det handlar om att hitta grundproblematiken för att kunna sätta in rätt behandling. Ofta saknar man näring. När man granskar ser man att 80 procent av befolkningen har näringsbrist. Då måste man vara villig att göra en livsstilsförändring, förklarar Christina och fortsätter:

– Jag gör olika tester som är ett komplement till det den vanliga sjukvården erbjuder. Jag skickar hår och saliv till USA för analys och blod till Tyskland. Då kan man konstatera överkänslighet mot födoämnen och hormonrubbningar

Själv ordinerar hon komplementär medicin i form av örter, homeopatmedel och kosttillskott, även i preventivt syfte. Christina menar att de preparat som hon använder inte ger några biverkningar men att det inte är ovanligt att man kan uppleva utrensningssymtom som obehagliga även om det är bra. Det är ett bevis på att det händer något och ofta försvinner de efter fem till tio dagar.

I andra länder, till exempel USA och Tyskland är funktionsmedicin mer erkänt och det publiceras mycket forskningsresultat kring den. Christina får behandla alla diagnoser utom cancer och diabetes.

– Jag kan vägleda dem till en bättre livsstil, men jag kan inte bota dem. Den stora skillnaden mellan traditionell sjukvård och funktionsmedicin är att vi inte sysslar med symtomdämpning.

Christina Sjöqvist är näringsterapeut i Trelleborg.
Foto: Nilla Olsson
Christina Sjöqvist är näringsterapeut i Trelleborg.

 

Fakta

Christina Sjöqvist

Ålder: 58 år.

Bor: I Trelleborg.

Familj: Maken Rikard, dottern Amanda 27 år med maken Timo i Burma.

Gör: Arbetar som näringsterapeut i det egna företaget Måbra naturligt i Trelleborg AB.

Visa mer...