Annons

Isabella fortsätter att hjälpa tomten

När alla andra bakar lussebullar och planerar julklappsinköpen till familjen ägnar Isabella Gano sig åt att förmedla gåvor från generösa och empatiska trelleborgare till behövande barnfamiljer i kommunen.
– Det är mycket arbete. Men också väldigt mycket glädje, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 6 december 2018 • Uppdaterad 18 december 2018
För tredje året i rad håller Isabella Gano i  Julhjälpen i Trelleborg.
För tredje året i rad håller Isabella Gano i Julhjälpen i Trelleborg.Foto: Nilla Olsson

De numrerade kassarna står prydligt uppställda i uterummet hemma hos familjen Gano/Lundström. Med erfarenhet av två jular har Isabella rutin på hur man får ihop logistiken på bästa sätt.

– När alla kassar är överlämnade, julafton har passerat och mottagarfamiljerna hör av sig och tackar, då andas jag ut och tänker att detta gör jag inte om. Sen, fram mot vårkanten, brukar det komma nya tankar om hur man kan organisera arbetet. Och när förfrågan går ut från andra orter i september om vem som ska ha julinsamling i år – ja, då då står jag där och räcker upp handen och tänker ”självklart!”, erkänner Isabella med ett litet skratt och tillägger:

Annons

– Det finns inget alternativ.

Trots att det är veckor kvar till jul har både förfrågningarna och bidragen strömmat in. I fjor fick 20 familjer på Söderslätt hjälp med julklappar och julmat. Det var något färre än året innan.

– Men ändå 57 barn. Det är dem det handlar om, betonar Isabella.

När vi träffas har redan 18 familjer hört av sig med önskningar inför julen. Av dem har 16 inte fått hjälp tidigare år.

– Några skriver att de velat och behövt tidigare, men inte vågat. Nu tog de tag i det. Jag tror att många drar sig för att be om hjälp i en liten stad där ”alla känner alla”. Men för mig är det oviktigt vem de är, det viktigaste är att man vågar be om hjälp.

Själv har Isabella tystnadsplikt och berättar inte för någon vem som finns bakom de olika önskemålen. Ibland blandar hon dessutom de olika familjernas behov när hon lägger upp önskningarna på Facebook för att göra det omöjligt för utomstående att identifiera dem.

Isabella har fått erbjudande om praktisk hjälp från olika givare och det är hon tacksam över men just nu känner hon att det är lättare att ha hela överblicken själv.

– Men många handlar julklappar, presentkort och mat som de kommer hit med. Det är en stor hjälp som jag uppskattar.

Efterhand som önskningarna kommer in från familjerna lägger Isabella upp informationen på Julhjälpens lokala Facebooksida. Givarna hör sedan av sig och meddelar om de tänker köpa saker eller om de vill swisha pengar till en specifik gåva. Andra väljer att bara skicka en slant som Isabella handlar saker för.

Många givare har kommit med saker som de skänkt till Julhjälpen. Isabella Gano har fått ta uterummet till hjälp för att få plats med allt.
Många givare har kommit med saker som de skänkt till Julhjälpen. Isabella Gano har fått ta uterummet till hjälp för att få plats med allt.Foto: Nilla Olsson

– Någon köper 15 flaskor julmust som de kommer hit med. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur man hjälper till, konstaterar Isabella.

Annons

Tidigare år har hon även packat kompletta julmatskassar som hon lämnat till familjerna, men av erfarenhet vet hon att ett presentkort i en matbutik är till större hjälp eftersom det finns så mycket allergier och födoämnesintoleranser.

– Jag lämnar över kassar och presenter kontinuerligt när de är klara för att själv slippa ha allt dygnet runt de sista dagarna innan jul. För mottagarna är det också skönt att veta att de fått hjälp och inte behöver oroa sig längre.

Förutom julhjälpen i Trelleborg håller Isabella även i den i Malmö. Trots att städerna skiljer sig åt i storlek är antalet sökande från Malmö inte mer än 40-60 familjer.

– I Malmö finns fler organisationer att vända sig till än här. Samtidigt känns det som att det är lättare att få trelleborgarna att ge. Här är mindre och man har nog lättare att relatera till att det kan vara min arbetskamrat eller min sons skolkamrat som behöver hjälp, funderar Isabella.

Hon berättar om olika önskemål som kommer in och att hon många gånger uppmanar föräldrarna att berätta om barnens högsta önskningar.

– När de ber om kläder brukar jag fråga om det verkligen inte finns något annat. En mamma sa att hennes barn önskade sig musikinstrument, men att hon förstod att det var omöjligt. Då la jag ut en förfrågan och en kille skänkte en keyboard som han inte använde. Det måste ju inte vara nya prylar för att skänka glädje. X-boxspel köper ju många begagnat, fortsätter Isabella.

Av erfarenhet vet hon att det är lättare att få givare om hon lägger ut önskningar från små barn. Samtidigt är det tonåringarna som är mest utsatta för kompisarnas frågor när de kommer tillbaka till skolan efter lovet och alla vill visa vad de fått i julklapp.

– Det är inte lika lätt att köpa saker till dem, men presentkort är väldigt uppskattade, försäkrar Isabella och berättar att en salong valt att skänka presentkort på klippning.

– I det långa loppet gör det ju skillnad för hela familjens ekonomi.

Utanför familjen Gano/Lundströms hem står några ljungplantor oplanterade – de får vänta. Just nu prioriterar Isabella Julhjälpen. Hon berättar om sambon Daniels stora stöd och hur han just nu tar ett större ansvar för sönerna Hannes fyra år och Wilhelm två år, eftersom han tycker att det Isabella gör är så viktigt.

Annons

– Första året jag höll i Julhjälpen var jag föräldraledig på heltid. I fjor jobbade jag 50 procent. Nu jobbar jag 100 procent. Jag märker att det är stor skillnad. Men jag tycker om att ha mycket att göra och sitter med detta på tåget när jag pendlar till jobbet i Malmö, förklarar Isabella.

Att både givarna och mottagarna har stort förtroende för henne är tydligt. För den som ansöker om stöd kan det vara väldigt utlämnande när de måste visa upp sina kontoutdrag.

– Det har hänt att jag har nekat någon familj julhjälp. Men det är viktigt att de som får verkligen har ett behov och då krävs det att jag gör en bakgrundskoll. Man kan inte bara skriva att man behöver stöd om man inte verkligen gör det.

Nilla OlssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons