Familj

Diakonen Nichlas ser hela människan

Trelleborg Artikeln publicerades
Nichlas Vinsander är diakon på Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg.
Foto: Moa Dahlin
Nichlas Vinsander är diakon på Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg.

Tron på att människan kan förändras och att hon har möjlighet att förändras om hon får den vård och hjälp hon behöver.

Det är den tron som driver diakonen Nichlas Vinsander i hans arbete på Rättspsykiatriskt centrum.

Dialekten skvallrar om Nichlas rötter i trakterna kring Trollhättan. Det var närmare bestämt inom frikyrkan i bruksorten Vargön han växte upp. Som 22-åring lämnade han Västergötland för att resa runt. Under senare delen av 1990-talet landade Nichlas i Lund där han började läsa teologi med en vag ambition att bli präst.

– Det var när jag läste en kurs i Gamla testamentets hebreiska som jag började känna att jag ville göra något mer praktiskt socialt. Jag ville vara en hjälpande hand för människor. Så jag kontaktade Malmö kyrkliga stadsmission och kom i kontakt med deras diakoniverksamhet. Det var 1999, berättar Nichlas.

Nichlas Vinsander är diakon och Hammarbysupporter.
Foto: Moa Dahlin
Nichlas Vinsander är diakon och Hammarbysupporter.

Eftersom han själv är uppvuxen inom frikyrkan hade han aldrig funderat över Svenska kyrkan som en arbetsplats. Diakoni var ett för honom då okänt begrepp men när han fick veta att det fanns möjlighet att arbeta med kyrkans tro i praktiken kombinerat med självinsikten att förrättningar, det vill säga dop, vigslar och begravningar, inte var hans grej, ledde Nichlas på rätt väg.

– Jag vill möta människor och 2005 vigdes jag till diakon. Min första tjänst var i Lund där jag höll mycket samtal och arbetade med inriktning mot skola tillsammans med fritidsgården och fältgruppen. Sedan höll jag i ett projekt som vände sig till familjer som just fått uppehållstillstånd. De fick reflektera över det de varit med om men även över sin nya situation, förklarar Nichlas.

Han säger att hans arbete allt som oftast handlar om att lyssna, att ge människor möjlighet att få prata en stund. 2013 började han inom Sjukhuskyrkan på SUS i Malmö där han fortfarande arbetar 80 procent.

Som diakon har Nichlas Vinsander alltid ett lyssnade öra när någon har behov av att prata.
Foto: Moa Dahlin
Som diakon har Nichlas Vinsander alltid ett lyssnade öra när någon har behov av att prata.

– Ju längre jag arbetar där desto mer medveten blir jag om hur viktig tron är för mig, att den är bärande. Utan den hade jag inte klarat mitt arbete. Jag har arbetskamrater och handledning, men framför allt har jag alltid möjlighet att vända mig till Gud.

På SUS ansvarar Sjukhuskyrkan för den andliga vården. Det är uttalat att man ska se till hela människan och det, menar Nichlas, inbegriper mycket. Från fötterna hon går med till själen.

– De som söker upp mig i min roll som sjukhusdiakon på SUS har många tankar att bearbeta men vill också ofta prata om sina existentiella funderingar. Sedan finns vi alltid där vid ett akut trauma. Någon av oss är i beredskap varje helg och det finns alltid möjlighet att boka samtal med oss.

På sjukhuset arbetar kyrkan utifrån olika perspektiv. På varje avdelning finns information om hur man kommer i kontakt med Sjukhuskyrkan men Nichlas och hans kollegor ansvarar också för olika avdelningar.

– Jag har bland annat ansvar för två avdelningar på beroendecentrum och har samtalsgrupp på den ena, fortsätter Nichlas.

Det var genom en kollega på Sjukhuskyrkan han först kom i kontakt med vården inom rättspsyk. Verksamheten fanns då på fyra avdelningar i Malmö och Nichlas fick ansvar för två av dem. När det stod klart att man skulle flytta till Trelleborg erbjöds han att flytta med och få en tjänst på 20 procent här.

– Jag tyckte om att arbeta med patienterna i Malmö så jag bestämde mig för att ge det en chans. Jag tycker att det är en viktig plats att vara på. Patienterna behöver en möjlighet att träffa någon som inte är från Regionen, utan som kommer utifrån och har ett annat perspektiv.

En dag i veckan jobbar Nichlas Vinsander som diakon på RPC i Trelleborg. Övriga dagar tjänstgör han på Sjukhuskyrkan på SUS i Malmö.
Foto: Moa Dahlin
En dag i veckan jobbar Nichlas Vinsander som diakon på RPC i Trelleborg. Övriga dagar tjänstgör han på Sjukhuskyrkan på SUS i Malmö.

En dag i veckan finns Nichlas på plats. En del patienter bokar samtal, andra möter han när han vandrar runt på avdelningarna och i verksamheterna som pågår.

– Nu har jag varit där ett år så jag känner att det satt sig. Vi är en helhet läkarna, psykologerna, arbetscenter, lokalvårdarna, undersköterskorna, sjuksköterskorna och jag. Det är så det måste fungera, som ett hjul där alla är en enhet. Det går inte att ha en massa luft emellan sig och säga att det är dom och dom. Det måste vara vi.

Samtalen med patienterna på rättspsyk handlar enligt Nichlas om livet. På frågan om det inte är tungt att möta patienterna på beroendecentrum och rättspsyk, kommer svaret snabbt.

– Nej, jag ser det inte så. De är människor som alla andra. Varje människa måste få sin chans. Det värsta i mitt arbete är när unga människor dör. Det skulle jag säga är det tyngsta.

I ett möte med en av patienterna på Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg fick Nichlas frågan om det gick att ordna en konstutställning.

– Jag högg direkt. Det är viktigt att visa att det går om man vill, även om det kan ta tid ibland. Jag tror att en viktig sak är att få möjlighet att göra saker som känns meningsfulla. Oavsett om det är att måla, spela fotboll eller laga mat. Du måste hitta en sak i livet som gör att du blir någon. Det hjälper dig att må bra och att komma på fötter.

Även om dagarna på Rättspsykiatriskt centrum kräver att Nichlas måste pendla så lägger han gärna tid på det. Han gillar Trelleborg och stadens identitet som hamnstad. Som den Hammarbyanhängare han är välkomnar han TFF tillbaka i Allsvenskan. Och så trivs han med arbetsplatsen och att vara där. Bilresan fram och tillbaka ger Nichlas möjlighet att reflektera.

– Då sätter jag på en bra CD med punk och låter bilen rulla, säger han.

Diakon Nichlas Vinsander.
Foto: Moa Dahlin
Diakon Nichlas Vinsander.

Fakta

Nichlas Vinsander

Ålder: 45 år.

Bor: I Malmö.

Familj: Barnen Henry nio år och Iris elva år.

Gör: Är diakon på Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg en dag i veckan och på Sjukhuskyrkan på SUS i Malmö övrig tid.

Visa mer...