Familj

Bengt vill driva företag på hemmaplan

Trelleborg ,
I januari flyttade Bengt Olssons företag Säkra in i nya lokaler på Kontinentgatan. Många gamla detaljer har bevarats.
I januari flyttade Bengt Olssons företag Säkra in i nya lokaler på Kontinentgatan. Hunden Isak är alltid med husse Bengt och matte Annika Nilsson på jobbet.
Bengt Olsson.

– Vi har Trelleborgs snyggaste kontor, konstaterar Bengt Olsson och blickar ut genom de stora fönstren som vetter åt söder och väster och bjuder på en fantastisk utsikt över Centralstationen och hamnen.

I januari firade han 20 år som egen företagare genom att flytta sin verksamhet till nyrenoverade, ljusa lokaler på Kontinentgatan.

Det var 1997, efter tolv år som försäkringssäljare på två olika bolag, som Bengt kände att det var dags att starta eget.

– Jag kände väl inte att de jobbade rätt och för kundens bästa. Jag ville göra på ett annat sätt, bygga mer långsiktiga relationer, förklarar han.

Bengt tror själv att det är en av förklaringarna till att det gått så bra för honom. När han möter en ny kund brukar han alltid föreslå att de ska skriva kontrakt på 20 år.

– Jag hade en kund som kom hit efter ett år och konstaterade att det var 19 kvar, minns Bengt med ett skratt.

– Jag tror att ett långsiktigt samarbete är fruktsamt för båda parter. Det är lite som att gå till samma läkare, man behöver inte upprepa bakgrunden gång på gång.

Numera är Bengt franchisetagare inom Säkra som har huvudkontor i Stockholm och lokalkontor över hela landet. De har nischat sig mot företagskunder och erbjuder hjälp med försäkring av företag och fastigheter men även personal.

– Genom att vara franchisetagare kan jag fokusera på kärnverksamheten och det jag är bra på. De tar hand om sådant som jag annars måste administrera själv, till exempel datasystem, utbildning och dokumentation. Det är lite som att anlita en revisor som tar hand om bokföringen, jämför Bengt.

Han återkommer ofta till att var och en ska göra det den är bäst på. Precis så vill han att det ska fungera i den tjänst hans företag erbjuder andra företagare.

– Ingen kan begära att alla ska kunna hålla reda på allt kring försäkringar. Det har varit det samma för mig en gång i tiden och det försöker jag att inte glömma. Vi försöker förklara allt i klartext så att kunderna förstår, och fungerar som spindeln i nätet när det gäller deras försäkringar. I stället för att träffa fem olika försäkringsbolag behöver de bara ha ett möte med oss. På så sätt frigörs tid som de kan lägga på det de är bra på.

De flesta företagare är enligt honom medvetna om vikten av att försäkra sin verksamhet, men de glömmer ofta sig själva.

– Vad händer om du blir sjuk eller skadad och inte kan arbeta? Hur ska du då betala hyran? Vi representerar alla försäkringsbolag och kan ta fram olika förslag utifrån villkor och premier, men sedan är det kunden som bestämmer, aldrig vi. Fördelen är att kunden har en enda väg in. I vår relation blir jag Bengt och inte försäkringsbolaget, det är en lättnad för många.

Under vårt samtal återkommer Bengt ständigt till vikten av att gynna andra lokala näringsidkare. Tidigt blev han medveten om vikten av att finnas på plats i Trelleborg.

– När jag var anställd på ett Malmökontor så hyrde jag en liten lokal här i Trelleborg för att kunna ha ett 0410-nummer och en adress i stan. Då finns du! Det är mycket psykologi i det. Du måste finnas på plats. Det betalar sig, för det blir lättare att göra affärer då än om du finns i till exempel Malmö.

Att han själv är född och uppvuxen i stan ser Bengt bara som en fördel.

– Om man ska kunna vara verksam där man bor krävs det att man är seriös. Och så måste man gilla att vara social och kunna prata om jobbet när man går på stan en lördagsförmiddag. Själv gillar jag att nätverka och att göra affärer. Då är det en fördel att ha lokalkännedom.

Själv stödjer och månar han om det lokala genom att handla lokalt så ofta det bara går, men även genom att anställa personal som bor i kommunen. Nu är de åtta stycken.

– Om de bor lokalt så betalar de skatt lokalt och förhoppningsvis handlar de även lokalt. Då gynnar man Trelleborg på flera sätt.

Den typen av beslut är inget huvudkontoret lägger sig i.

– Nej, det är upp till mig att se till att min verksamhet fungerar. De direktiv som kommer uppifrån handlar mer om hur hemsidan och visitkorten ska se ut. Man kan inte styra i varje hörn.

Att byta lokaler efter 20 år på samma adress har gett ny energi. Efter tre veckor bjöds leverantörer och kunder in till öppet hus. Det visade sig vara ett smart drag.

– Dels fick vi ett tillfälle att träffa alla. Men framför allt satte det press på oss att ha kommit i ordning. Allt var klart och nu är vi inbodda.

Medarbetarna har alla vars ett rum i de ljusa lokalerna där många gamla fina detaljer bevarats. Bengt och hans sambo Annika Nilsson startade företaget tillsammans och var då bara två men antalet anställda har efterhand blivit fler och är i dag åtta personer.

– Det har varit en omställning att bli fler. Det är många avtal att hålla sig à jour med, samtidigt är det stimulerande att vara flera, utan medarbetarna hade jag inte kunnat utveckla företaget på detta sättet. I Säkra har jag kollegor runt om i landet och dem är det legitimt att fråga om allt ifrån personal till affärer. Det är en av fördelarna med att vara franchistagare – vi är kollegor, inte konkurrenter, och har ett stort utbyte.

Bengt berättar att han alltid har hållit på med lagsporter, framförallt fotboll, han spelade aktivt i över 20 år.

– Snacket och gnabbet i omklädningsrummet försöker jag ta med mig till företaget och ha samma jargong här. Det bidrar till mycket skratt och en bra sammanhållning och förhoppningsvis trivsam arbetsplats. Samtidigt visar detta att man måste arbeta tillsammans i laget för att nå framgång.

Han strävar hela tiden framåt och vill ta in fler och nya kunder vilket bidrar till utveckling av företaget. Bengt menar att det är farligt att bli mätt, att det smittar av sig på personalen och kunderna. Målet är att vara bäst och att hela tiden förändra och förbättra. Ny teknik underlättar vardagen och gör det lättare att hantera fler kunder.

– Min drivkraft är att hjälpa folk med något som många tycker är tråkigt och besvärligt. När jag får höra och känner att jag gjort det, då är det gött.

Fler artiklar i serien hittar du här

Fakta

Bengt Olsson

Företag: Säkra Trelleborg AB och Säkra Söderslätt AB.

Ort: Trelleborg.

Antal anställda: Åtta.

Startade: 1997.

Bolagsform: Aktiebolag.

Bransch: Försäkringsförmedlare.

Visa mer...