Falsterbo

Sällsynta flockar häckar vid Ljungen

Falsterbo Artikeln publicerades

Den sällsynta gråhjässade norska ornitologen och en flock holländska tubkikartittare har sina tillfälliga boplatser på Näset. När Falsterbo Bird Show invigs i dag väntas fler än någonsin rada upp sina kikare på stativ och spana ut över Skanörs ljung.

Fågelskådaren har inga naturliga fiender och på senare år har populationen ökat stadigt. Höstens häckande koloni uppvisar en stor artrikedom.

En del har sina boplatser på campingplatsen där de tagit över efter den vitbilande semestercamparen.

Här finns bland annaten dansk gråskäggig skådare som är morgonvresig och skygg. Möjligen har fotografen gått för nära det gröna vildmarkstältet. Varningslätet låter som ”iggenu iggenu”.

Fågelskådare är som regel dagaktiva och spanar i flock. När de upptäckt något riktas alla kikare ditåt. Fågelskådaren har vanligen god syn och kan sitta på lur i timmar.

Enligt Wikipedia kan fågelskådare indelas i tre huvudarter: ornitologer, fågelskådare och så kallade kryssare. Ornitologen forskar om fåglar, fågelskådaren har fåglar som fritidsintresse och kryssaren tävlar om att se så många fågelarter som möjligt.

Ornitologer har funnits i Sverige sedan 1700–talet medan kryssaren observerades först under sent 1900–tal. De olika arterna samsas väl och har inga revirstrider.

– När jag åker ut är det också för att fika i lugn och ro, men hårdkryssare ska man inte se ner på. När de hör att det sitter en azurmes uppe i norr åker de dit. Själv bryr jag mig inte om piplarmen. Ljungen på morgonen är mitt favoritställe, säger Per-Inge Josefsson, från Hedemora.

På en kulle vidFalsterbo golfklubb trängs en flock fågelskådare från flera länder.

– Här är en koloni holländare som jag träffat tidigare år, säger Thor Østby som står beredd med kameran.

Till vardags håller han koll på fåglar i norska skogar. I Sverige passar han på att frilansfotografera.

– För mig är fåglar både hobby och arbete, säger han.

Det är mest män på kullen.

– Det är en majoritet av hankön. Kanske har det något med samlarintresset att göra, det är lite som frimärken. Kvinnorna är väl mer rationella, säger Thor Østby och riktar kameran mot en bivråk som sveper förbi.

Det svenska beståndet av fågelskådare uppskattas till uppemot 50 000 individer, varav cirka 30 000 är medlemmar i någon förening.

Bivråkens dag är inne på sitt artonde år. Från och med i år växer arrangemanget. Många besökare är långväga och årligt återkommande.

Vad är det som gör Falsterbo så populärt bland både fåglar och fågelskådare?

– Det är den enorma koncentrationen av ett stort art­urval på ett litet område, säger Thor Østby.

Själv tycker han att koncentrationen av de egna artfränderna håller på att bli lite väl stor.

– Jag migrerar, säger han.