Falsterbo

Hästshow även för oinvigda

Falsterbo Artikeln publicerades

När Skandinaviens största hästevenemang drar igång i helgen är det som vanligt nästan lika mycket fokus på kringaktiviteterna som själva tävlingarna. "Lika mycket horse som show" är ju också tävlingens slogan.

– Vi försöker utveckla oss hela tiden, och målsättningen är att hela familjen ska tycka att Falsterbo horse show är kul. Om några i en familj inte är intresserade av hästtävlingarna så ska det finnas något annat för dem, säger Malin Fredriksson, pressansvarig på Falsterbo horse show.

I år finns det som vanligt ett stort utställningsområde med 230 utställare. Och efter invigningen på söndag med hästartisten Tobbe Larsson blir det också gymkhana, en form av stafettlekar till häst.

– Vi har också ett shownummer där några åker inlines efter häst och hoppar över hinder, säger Malin Fredriksson.

Falsterbo horse show kan också bjuda på sedvanlig agility och kaninhoppning, men även visning av föl och alpackor.

Enligt traditionen lär det vara trafikkaos till och från tävlingarna, men arrangörerna hoppas att det ska underlättas av att man, liksom de senaste åren, öppnar två filer till området på förmiddagen och två filer från området på eftermiddagen.

Arrangörerna hoppas på stor publiktillströmning, inte minst med tanke på att de svenska OS-ryttarna kommer att vara på plats. Så allting borde vara frid och fröjd, om det inte hade varit för bråket mellan tävlingsledningen och polismyndigheten.

Som TA rapporterade om i gåröverväger Falsterbo horse show att JO-anmäla Mats Hammar, biträdande närpolischef i Trelleborg, efter beskedet att polisinsatsen under tävlingarna kan komma att kosta upp till 200 000 kronor. "Horribelt", kallade tävlingsledaren Jan-Olof Wannius beslutet.

Men Mats Hammar försvarar bedömningen.

– Förra året blev notan 100 000 kronor. Då låg vi väldigt väldigt lågt. Årets kostnad är mera rimlig. Jag vill också påpeka att summan är ett tak, blir arrangemanget lugnt kan slutnotan bli lägre, säger han till TT.

Läs mer om programmet på tävlingens hemsida http://falsterbohorseshow.se/se/tavlingar/programoversikt/