Saabs chef lämnar vd-uppdraget

Ekonomi Artikeln publicerades

Jan Åke Jonsson har beslutat att avgå som vd och koncernchef för Saab Automobile, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Samtidigt redovisar bolaget en miljardförlust.

Saabs ordförande Victor Muller går in som tillförordnad vd från och med Saabs årsstämma den 19 maj, då Jan Åke Jonsson formellt avgår.

Jakten på en permanent ersättare till Jonsson har inletts och han har enligt Saab Automobile gått med på att finnas tillgänglig för att stödja Saab-ledningen under en övergångsperiod fram till september.

Jan Åke Jonsson har varit vd för Saab i sex års tid.

Han pekade vid en telefonkonferens i dag på att de senaste åren varit mycket intensiva. Även under den period då GM var ägare har jobbet som Saab-vd varit mycket tufft.

– Jag var en liten spelare i ett gigantiskt företag. Det har varit mycket press på mig som individ.

På frågan vad han ska göra nu svarade Jonsson:

– Det är för tidigt att säga, jag har inga omedelbara planer. Jag ska fullgöra mina plikter gentemot Victor, sedan får vi se.

– Jag har lovat att vara tillgänglig i en rådgivande roll under en kort tidsperiod, om bolaget önskar det.

– Och det önskar vi, fyllde Muller i.

Spyker-aktien föll 3,2 procent till 4:84 euro när handeln inleddes på Amsterdambörsen på fredagen.

Victor Muller, Saab Automobiles ordförande och vd för ägarbolaget Spyker Cars NV, hyllar Jonsson.

– Jan Åke har de senaste åren inte bara blivit en fantastiskt god vän. Han är den mest respekterade ledare jag någonsin har träffat, sade Muller om Jan Åke Jonssons avgång.

– Det är mycket tråkigt för oss, för han har varit en fantastisk ledare.

En ny vd kan komma att utses redan före årsstämman i maj, enligt Muller.

– Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt jobb på företaget. Vi kommer att sakna honom. Sedan förstår jag om han känner att han vill göra något annat, säger Anette Hellgren, ordförande för facket Unionen på Saab Automobile, till TT.

– Jag tycker att det är tråkigt, samtidigt som jag har full respekt och förståelse för hans beslut, säger Håkan Skött, ordförande för IF Metall på Saab Automobile, till TT.

– Han har haft en jädrigt tuff tid. Lagt ner mycket arbete och har gjort det bra. Han har varit en otroligt viktig spelare för vår överlevnad. Men någon gång ska man avsluta sitt arbete och han har valt att göra det nu, och det får man ha respekt för.

Försäljningen för Spyker Cars, som äger Saab Automobile, uppgick under helåret 2010 till 819 miljoner euro, eller cirka 7,3 miljarder kronor. Fjärde kvartalets försäljning uppgick till 301 miljoner euro.

Rörelseresultatet för 2010 blev en förlust på 140 miljoner euro, omkring 1,3 miljarder kronor.

Antalet sålda bilar uppgick i fjol till 31 696 stycken, en ökning med 15 procent jämfört med 2009. Under fjärde kvartalet såldes 11 448 bilar, en ökning med 129 procent jämfört med fjärde kvartalet 2009 och med 31 procent jämfört med tredje kvartalet 2010.

Nettoförlusten uppgick till 218 miljoner euro, cirka 2,0 miljarder kronor, jämfört med 23 miljoner euro 2009.

Spyker räknar med att redovisa en nettoförlust även för 2011, men tror på lönsamhet 2012, enligt bokslutsrapporten.

Victor Muller sade att bolaget fortfarande står fast vid sina försäljningsmål för 2011 och 2012, trots att de ifrågasatts från många håll. Samtidigt tonade han ned betydelsen av att målen uppnås:

– Jag säljer hellre 50 000 bilar med god marginal – och gör vinst – än 80 000 bilar med förlust.