Soffliggare blir Facebookägare

Text: TT
Publicerad 16 maj 2012 13.11 Uppdaterad 16 maj 2012 13.13
Större eller mindre text

Ekonomi.
Sjunde AP-fonden ska placera i Facebook när det börsnoteras. Därmed blir 2,7 miljoner soffliggare ägare i bolaget. Samtidigt visar en undersökning att sju procent av svenskarna funderar på att köpa Facebookaktier.

Facebook, som inom kort väntas noteras på Nasdaq-börsen, blir ett så pass stort bolag att det kommer att få genomslag i index. Sjunde AP-fonden, som är alternativet som de som inte väljer fonder i PPM-systemet får, planerar att investera omkring 400 miljoner kronor i Facebook eller omkring 150 kronor per sparare. Det kan jämföras med Apple, som är ett betydligt större bolag, och där fonden har investerat omkring två miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter.

Många bedömare är skeptiska till värderingen av Facebook, vars annonsintäkter behöver öka kraftigt för att leva upp till de högt ställda förväntningarna. En av skeptikerna är sparekonomen Claes HembergAvanza som oroas över att intresset för aktien tycks vara stort bland svenskarna. I en Sifoundersökning som Avanza gjort bland drygt 1 000 personer svarar sju procent antingen "ja, absolut", eller "ja, troligen" på att frågan om de planerar att köpa aktier i Facebook.

– Det är många unga som riskerar att göra sin första och sämsta affär någonsin, säger han.

Större eller mindre text6 läsare har reagerat på denna artikel

17% är glada

33% är likgiltiga

0% är nyfikna

50% är arga


Hur reagerar du på "Soffliggare blir Facebookägare"?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Trelleborgsallehanda.se så godkänner du samtidigt våra regler.
Mest läst på Ekonomi
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu