Amanda i topp i debattävling

Ekonomi Artikeln publicerades

Hur ska invandrare integreras bättre i det svenska samhället? Skapa fler möten, kontakter och nätverk menar Amanda Stjärnqvist. Nu håller hon på att vinna en debattävling tack vare sitt inlägg.

– Min mamma tipsade mig om sidan och jag har alltid varit intresserad av att diskutera. Därför skrev jag inlägget, berättar Amanda Stjärnqvist.

Sverigesresurser.se har en debattsida där en tävling utlyses, förstapriset är ett möte med integrationsministern Erik Ullenhag (FP). Ämnet är integration och trelleborgaren Amanda Stjärnqvist ligger i topp bland de tävlande.

– Jag läser statsvetenskap och vill jobba med integrationen på kommunnivå efter utbildningen. Därför passade denna tävling mig, säger hon.

Vad har du skrivit om?

– Om att det sociala kapitalet måste öka för att integrering ska gå bättre.

Hur menar du?

– De möjliga kontakter som finns i samhället måste bli fler, då skulle främlingskapet minska. Det är genom kontakter man tar sig in i ett samhälle idag. Detta sker ofta genom frivilliga organisationer och föreningar.

Hon skriver därför att varje nyanländ person snabbt ska introduceras till ett socialt nätverk och föreningslivet via en kontaktperson. Detta skulle även minska främlingsfientligheten, menar Amanda Stjärnqvist.

– Jag skriver även om att källkritiken måste öka i samhället. Det sprids så många osanningar om invandrare, menar hon.