Debatt

Vi behöver ett nytt uppror

Debatt Artikeln publicerades
Efter nyår kom nästa sura present till arbetarrörelsen från regeringen och minister Ylva Johansson (S), strejkrätten ska inskränkas, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Efter nyår kom nästa sura present till arbetarrörelsen från regeringen och minister Ylva Johansson (S), strejkrätten ska inskränkas, skriver Dennis Andersson, Kommunistiska Partiet.

Det blev ingen vidare jul för svenska folket, som nu fått tre riktigt sura presenter.

Precis innan jul kom den första presenten, att pensionsåldern skall höjas. Att höja pensionsåldern så här är synnerligen odemokratiskt, för inget parti gick till val på höjd pensionsålder. Att det kallas för en ”uppgörelse” mellan sex partier gör det inte bättre. Denna frågan borde naturligtvis tas i valet 2018 och där samtliga partier bekänna färg så att folket kan fälla sin dom över dessa fegisar som själv kan gå vid tidig ålder.

På arbetsplatserna och i statistiken syns verkligheten, där vi tvärtom behöver sänka pensionsåldern och höja pensionerna. För vårt pensionssystem skapar redan i dag fattigpensionärer, mest kvinnor. Arbetarkvinnorna inom till exempel vårdyrkena tillhör redan i dag förlorarna, med en höjning av åldern blir det bara värre.

Där det finns förlorare finns det också vinnare. Exempelvis Thomas Bodström och de andra tjuvarna i Allra är just nu vinnare i ”pensionslotteriet”. Vi i kommunistiska Partiet kräver att pensionspengarna förbjuds från börsen. I stället skall pensionspengarna användas för statlig utlåning och till positiva satsningar för Sverige. Hade tjuvarna på toppen försvunnit hade det funnits pengar för att höja pensionerna för alla med låga löner och alla med tunga arbeten som gör att de inte klarar dagens pensionsålder på 65år.

Efter nyår kom nästa sura present till arbetarrörelsen från regeringen och minister Ylva Johansson (S), strejkrätten ska inskränkas. Inte heller denna frågan, som är grundlagsskyddad i Sverige, vill regeringen och riksdagspartierna ta i under valet 2018. Uselt säger vi och kräver att förslaget genast dras tillbaka. Strejker är en självklar del i alla arbetares fackliga kamp. Företagarna lockoutar och arbetarna strejkar, eftersom våra intressen står emot varandra. Att inskränka strejkrätten är ett rent beställningsjobb från Svenskt Näringsliv som jublar högt. Socialdemokraternas regering, med Ylva Johansson i spetsen, lägger förslag som inte ens den tidigare alliansregeringen vågade göra.

Vi måste göra våra röster hörda annars kommer vi inom fem år att ha en arbetsmarknad som helt domineras av företagarna. Då står vi med mössan i handen och bara de arbetare som för dagen är friska och starka får jobb. Glöm rätten till ledighet, rättvis lön och andra förmåner. Vi skall bara jobba, äta och dö.

Tredje julklappen kom från Bryssel och EU. Sverige skall enligt deras budgetförslag betala ännu mer i avgift till EU. Redan i dag betalar vi otroliga 30 miljarder om året. Pengar som i dag fattas i välfärden. Alla EU-positiva partier i riksdagen men också EU-kritiska Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna blir svaret skyldig, var skall dessa pengar tas ifrån? Kommunistiska Partiet är i dag det enda parti i Sverige som vill lämna EU.

År 1990, för nästan 30 år sedan, försökte dåvarande S-regeringen angripa strejkrätten men tvingades då backa efter starka protester ute på arbetsplatserna runt om i Sverige. Vi behöver ett nytt uppror i Sverige. Skall vi stoppa höjd pensionsålder, inskränkningarna i strejkrätten och lämna EU måste vi göra våra röster hörda och protestera. Att vänta på valet till hösten duger inte för samtliga riksdagspartier har inte bara fingret utan hela handen i syltburken.

Dennis Andersson,

Kommunistiska Partiet