Debatt

Varför försöker du vilseleda trelleborgarna Marianne?

Debatt Artikeln publicerades
Jag kommer att arbeta för att vi ökar andelen svenskproducerat livsmedel när Trelleborgs kommun gör sina upphandlingar, skriver Mikael Rubin (M).
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Jag kommer att arbeta för att vi ökar andelen svenskproducerat livsmedel när Trelleborgs kommun gör sina upphandlingar, skriver Mikael Rubin (M).

Svar till Marianne Pettersson (S) (den 2 januari).

Varför försöker du vilseleda trelleborgarna Marianne Pettersson (S)?

Det har ett tag pågått en debatt här i Trelleborgs Allehanda mellan S och SD kring mat och måltidspolicy. Vi moderater röstade på ett förslag som innehöll exakt den skrivning som vi hade i policyn under förra mandatperioden när vi styrde Trelleborg.

Marianne Pettersson (S) försöker i sitt svar (den 2 januari) få det att se ut som om vi moderater inte vill ha livsmedel producerade enligt de regler som finns i svensk lagstiftning, En mycket obehaglig debatteknik och rätt ovärdigt för en ledande socialdemokrat.

Marianne Petterssons svar till Helmuth Petersen (SD): ”Er skrivning garanterar fortfarande inte att svensk lagstiftning följs vid upphandling. Med er skrivning kan det fortfarande serveras kyckling från Thailand som fått antibiotika i tillväxtökande syfte, oxkött från Sydamerika med mera.”

Det är en ren lögn då inget av den text som den styrande Kvartetten tagit fram skulle strykas. Den texten innehåller följande stycke: ”Trelleborgs kommun ska arbeta med mat och måltider på ett sätt som bidrar till hållbar utveckling och med ett kostnadseffektivt förhållningssätt. Trelleborgs kommuns upphandlingsenhet ska upphandla livsmedel i nivå med nationellt gällande lagstiftning i enlighet med Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier. Livsmedel som upphandlas skall innehålla så liten mängd antibiotika och växtgifter som är möjligt.”

Texten som skulle läggas till: ”Kött från djur som slaktats med religiösa slaktmetoder, halal samt kosher, ej får serveras i kommunen”.

Jag kan inte se att denna text gör det svårare att följa svensk lagstiftning och den text Moderaterna ställt sig bakom står fullt ut för svensk djurhållning och svensklagstiftning.

Jag kommer att arbeta för att vi ökar andelen svenskproducerat livsmedel när Trelleborgs kommun gör sina upphandlingar.

Mikael Rubin (M)

oppositionsråd för moderater och liberaler