Debatt

Vad händer med vårt torg?

Debatt Artikeln publicerades
Skribenterna menar att ett nytt hus på Stortorget ska harmoniera med de som redan finns där.
Foto: Claes Nyberg
Skribenterna menar att ett nytt hus på Stortorget ska harmoniera med de som redan finns där.

En kommun har många olika anledningar att bygga nytt.

Beroende på vad som efterfrågas utformas byggnaderna på olika sätt. När det är som bäst, och som det bör vara, byggs det i samklang med omgivningen.

När vi studerar förslaget till det nya huset vid Stortorget blir vi förskräckta. Ett jättestort vitt hus, som säkert är vackert och passande på en annan plats, men som överhuvudtaget inte samspelar med byggnaderna runt Stortorget.

De äldre husen vid torgets västra sida är byggda av rött tegel, det nyare biblioteket likaså, museet och vattentornet är i mörkrött tegel. Det naturliga vore att bygga det nya huset i rött tegel och kanske glas, inte högre än husen på västra sidan.

Vi är inte emot en modern byggnad som signalerar 2018, men proportionerna och samspelen är viktiga. En röd tegelbyggnad skulle göra torget ännu vackrare och mer attraktivt och ge en omslutande känsla. Dessutom - vattentornet skulle även fortsättningsvis få vara "herre på täppan"!

Vi behöver inte sätta Trelleborg på kartan genom att bygga högt och stort - däremot genom att bygga genomtänkt och vackert!

Uno Svensson, Anette Wennström, Christer Dahlsjö, Eva Holm, Birgitta Hansson, Alf Näslund, Christina Asp och Margareta Folkler

Styrelsen för Sköna Trelleborg - Trelleborgs Planterings- och Försköningsförening