Debatt

Ungdomar som mår dåligt ska få hjälp, inte en kölapp

Debatt Artikeln publicerades
Moderaternas ungdomslista i valet till regionfullmäktige går till val med kravet om att Region Skåne ska införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Moderaternas ungdomslista i valet till regionfullmäktige går till val med kravet om att Region Skåne ska införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin.

Sveriges unga mår allt sämre. Den psykiska ohälsan ökar i hela samhället och bland barn och ungdomar i synnerhet.

Den 22 augusti rapporterade BRIS att antalet samtal till deras stödlinje har ökat denna sommaren i jämförelse med förra. Läget är allvarligt och det är dags att politiken passivt slutar se på när barn och ungdomar i vårt land far illa och i värsta fall dör.

Det är dags för politiskt ansvar, men något sådant tas inte av det rödgröna styret i Region Skåne. Tvärtom ser vi hur köerna i Skånes sjukvård snabbt ökar. Fler får vänta längre på att få den hjälp de har rätt till, till och med barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt. I dag finns det barn och ungdomar i Skåne som får vänta över 30 dagar för att överhuvudtaget få sin första kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Detta är helt oacceptabelt och vittnar om hur fullkomligt Socialdemokraterna har tappat greppet om Skånes sjukvård.

Människor som mår dåligt ska få behandling, inte stå i kö. För detta behöver Region Skåne ett nytt politiskt styre.

Moderaternas ungdomslista i valet till regionfullmäktige går till val med kravet om att Region Skåne ska införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Samtidigt bör kontakterna med BUP digitaliseras så att unga kan få kontakt och hjälp på ett sätt som passar för dem, när som helst på dygnet. Moderaternas ungdomslista föreslår också att det införs en 14 dagars vårdgaranti inom BUP. Det är helt oacceptabelt att barn och ungdomar som mår dåligt och ber om hjälp istället hamnar i kö. Detta kan få katastrofala följder.

Socialdemokraternas mandatperiod kan sammanfattas av växande köer och färre vårdplatser. Skåne förtjänar bättre! Rösta för ett nytt styre i Region Skåne. Lägger du din röst på Moderaternas ungdomslista ger du en röst för alla de barn och ungdomar som mår dåligt och är i behov av att få hjälp snabbt!

Linnea Regnéll, Bjärred

Ib Rundqvist, Trelleborg

kandidater till Regionfullmäktige på Moderaternas ungdomslista