Annons

Tycker inte ni att inbetald skattekrona ska läggas där den gör störst nytta?

Svar till Birte Sandberg (C), Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M), (den 25 maj).
Publicerad 18 juni 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Debatten kring den palliativa vården i Trelleborg går vidare.
Debatten kring den palliativa vården i Trelleborg går vidare.Foto: Tomas Nyberg

Kära allianskollegor, det var inte vår avsikt att trampa på en öm tå, när vi antydde att ni var idéfattiga som tar till samma dyra lösning varje gång.

Vad vi vill ha sagt är att det är såväl kortsiktigt som dyrt att starta upp ytterligare vårdval. Även utredningar kostar. Vi tycker att det är onödigt att lägga skattebetalarnas inbetalda kronor till något som inte ger en jämlik vård, som har taklösa avtal och som redan nu långt överskrider sin budget. Dessa pengar lägger vi mycket hellre på personalens lön och arbetsmiljö. Vi ser också att med bristande intresse för såväl undersköterskeutbildningarna som för sjuksköterskeutbildningarna gäller det att använda våra personella resurser klokt. Vi måste våga prioritera de svårast sjuka och säkra att vi har en jämlik vård: att det är behovet som styr, inte vilken vårdvalskö du kan glida förbi i. De privata verksamheterna vi har avtal med tar inte heller lika stort utbildningsansvar som våra egna verksamheter gör, vad det kommer att leda till på sikt kan även en oinsatt räkna ut.

Annons

Nu är vi dock glada över att vi på senaste HSN-mötet i maj fick igenom att det ska göras en sammanställning på vad vårdvalen de facto kostar, alla kostnader inräknade. Det röstade ni emot. Varför? Tycker inte ni att inbetald skattekrona ska läggas där den gör störst nytta?

För att återgå till palliativa avdelningen i Trelleborg: Om vi inte lyckats anställa på mer än fyra år och därigenom inte kunnat öppna den palliativa avdelningen på nytt. Vad är då problemet? Om vi har personal som vill ta jobbet, men som inte kan få ett startdatum, tror ni verkligen att denne väntar på besked i månad efter månad utan lön? Om vi inte lyckas rekrytera, beror det inte då på att villkoren är för dåliga, lönen för knaper? Hjälper det då att i handlingarna skriva att den nya aktören inte får konkurrera med lön? Är ens lönekarteller lagliga? Om vi inte lyckats öppna en palliativ avdelning på fyra år, borde inte då utredningen i stället läggas på att titta på varför har vi inte lyckats? Vad har vi gjort för fel? Hur kan vi göra annorlunda nästa gång?

Med ert förslag säkrar ni inte heller att den palliativa verksamheten kommer att förläggas i Trelleborg. I stället ger ni trelleborgarna falska förhoppningar, i stället skapar ni oro för hundratals medarbetare som i dag arbetar inom den palliativa vården. Vi behöver stärka förtroendet för politiken från såväl medborgare som personal. Vi behöver stärka vår roll som attraktiv arbetsgivare, inte lämna walk over för att vi inte lyckas med det vi gått till val på.

Det är bara att bita ihop och jobba hårdare. Vi hjälper er gärna med förslag.

Agneta Lenander

Vänsterpartiets representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Peter Ahlbom

Vänsterpartiets representant i hälso- och sjukvårdsnämnden

Mats Sjölin

ordförande Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons