Debatt

Tunga och oroande ord från skolans högsta tjänstepersoner

Debatt Artikeln publicerades
S-representanter i bildningsnämnden är oroade över nämndens budget.
Foto: Henrik Holmberg / TT
S-representanter i bildningsnämnden är oroade över nämndens budget.

På förra veckans bildningsnämnd behandlades en rapport om hur första kvartalets verksamhet och ekonomi gällande skolorna i Trelleborg hittills utvecklats och hur resten av året kan tänkas bli.

”Det finns en övergripande risk att bildningsnämnden ej kan leva upp till de lagstadgade kraven och utökade lagkraven vad det gäller kvalitet och säkerhet inom verksamheterna förskola, grundskola och gymnasieskola.”

Det är tunga och oroande ord från skolans högsta tjänstepersoner som vi i bildningsnämnden fick ta del av förra veckan. Prognosen för 2019-års personalkostnader lyder på ett överdrag med drygt 18 miljoner. Ett underskott som inte är att förvåna sig över.

Den svångrem som nuvarande partier som styr i Trelleborg, det vill säga Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna, satt på skolans verksamhet är alltför hårt åtdragen. Det går förstås ut över kvaliteten i skolan. Vi socialdemokrater hade ett budgetförslag för detta år som hade inneburit att skolan haft drygt 30 miljoner mer att röra sig med. Tyvärr så förlorade vårt förslag när kommunfullmäktige fastslog budgeten i december 2018. Vi är oroliga kring hur nuvarande termin ska utvecklas och än mer så hur höstterminen ska kunna genomföras med tillräcklig kvalitet.

Budgetarbetet för nästa år har precis börjat, det ska bli intressant att se vilka summor som Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att satsa på skolan för 2020. Vi socialdemokrater kommer fortsatt att kämpa för att Trelleborgs skolor får mer pengar än vad som nu blivit fallet!

Cilla Dahl-Andersson, Torbjörn Karlsson och Joakim Wollin

bildningsnämndens socialdemokratiska grupp