Debatt

Trelleborg mår dåligt

Debatt Artikeln publicerades

Vi kommunister brukar bli beskyllda för att vår politik kostar för mycket.

Men dagens orättvisa samhälle, med bland annat ökad psykiska ohälsa som följd kostar mer. Att det kostar för mycket att hjälpa de mest utsatta är humbug. Utan att raljera vågar jag säga att detta argument går igen. När åtta timmars arbetsdag skulle införas var det samma domedagsargument. Men Sverige gick inte under, tvärt om mådde Sverige bättre.

Det är dags att vi talar om vad som verkligen kostar. Det är försämringarna i välfärden och det tuffare och orättvisare klimatet i samhället som kostar. Sverige mår dåligt helt enkelt. Jag hävdar att högerpolitiken som gynnar de redan rika och företagen kostar samhället ofantliga summor, precis som alla nerdragningar i välfärden gör. Den psykiska ohälsan uppskattas kosta cirka 70 miljarder kronor om året i Sverige! Lägg där till det mänskliga lidandet, vilket är värst.

Vi i Kommunistiska partiet vill resa frågan om den psykiska ohälsan i kommunen, för vi ser hur detta blivit ett allt större folkhälsoproblem. Med den moderata regim och det allt omänskligare samhälle vi har idag lider en av fyra ungdomar mellan 16-18 år av psykisk ohälsa, enligt en OECD-rapport från 2013. Men det är inte bara en ungdomsfråga, utan även en kvinnofråga, enligt samma rapport.

Det är alltså många som drabbas, en miljon om året i Sverige. Att vara ung, arbetslös och utan fullständiga gymnasiebetyg är stressande och leder för många till depressioner, självskadebeteende och ångest. För oss som ser till helheten, logiskt, med inte för liberala ledarskribenter och major Björklund. För dem blir det ett individuellt disciplinproblem. Detta är skandal och ovärdigt. Dagens tjuvsamhälle skapar den psykiska ohälsan och det är ett samhällsproblem. Pressen är för stor och hjälpen att ta sig ur sin ångest är för liten. Det finns för lite resurser i skolan, det vet alla som vill se. Skolhälsovården har bantats till ett oacceptabelt minimum. I privatskolor är det 22 veckors väntetid, och kommunala skolor tio veckor, för att få träffa en psykolog.

Sättet att bekämpa den psykiska ohälsan är att satsa på dem längst ner, de som har det sämst. Genom ett bättre och mer solidariskt samhälle minskar den psykiska ohälsan. Vi anser att alla skall ges en plats i samhället. Ungdomar ska ges verklig möjlighet att klara skolan.

Finns det då pengar att satsa på de unga utsatta? Ja, förutom den 70 miljarderna som det kostar att vi mår dåligt i det här landet, finns det genom omfördelningspolitik. Vi kan införa en skatt som fungerar precis som jobbskatteavdraget, fast tvärtom. Medan jobbskatteavdraget ger mer avdrag ju mer du tjänar, skulle en progressiv eller rättvis fördelningspolitik, ta mer av dem som har mycket och ge mer till dem som har mindre.

Här i Trelleborg kan vi börja genast. Vi kan satsa mer på skolhälsovården och bygga ut den så att den blir bäst i Sverige (vilket tyvärr inte är svårt då den generellt är på en fruktansvärt låg nivå). Men också satsa på och bygga ut våra fritidsanläggningar. Då skulle Trelleborg må bättre.