Annons

Skyddsarbetet är inte ”prio” för regeringen!

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet avdelning 4 och Maerskägda APMT i Göteborgs hamn har blivit en fråga för alla arbetare.
Publicerad 7 april 2018
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att arbeta i hamnen är farligt, skriver Dennis Andersson (K).
Att arbeta i hamnen är farligt, skriver Dennis Andersson (K).Foto: Jenny Isaksson

Den som har satt sig in i frågan vet att det är APMT som bär skulden till konflikten, inte Hamn 4:an. När vi i (K) besökte Trelleborgs hamn för drygt en vecka sedan diskuterade vi detta och att Sveriges Hamnar gått ut med direktiv att förbjuda alla hamnar i Sverige att förhandla och avtala med Hamnarbetarförbundet från och med 1 april. Enligt direktivet tillåts inte heller Hamnarbetarförbundets skyddsombud att arbeta för arbetarnas säkerhet på arbetsplatserna längre.

Alldeles för många arbetare dör på jobbet, bara i år har tio arbetare dött på jobbet i Sverige. Förra året, 2017, dog det mer än en arbetare i veckan något som inte jag har sett eller hört om på nyheterna. I Trelleborgs hamn har har alla hamnarbetarna valt att organiseras sig i Transportarbetarförbundet. Vilket gör att vår hamn inte kommer att ha något försämrat skyddsarbete på grund av av detta direktivet. Men frågan som Transportarbetareförbundets och övriga LO förbund måste ställa sig är, när kommer våra skyddsombud att hindras utföra sitt arbete?

Annons

Det talas alldeles för lite om döden på jobbet. Att arbeta i hamnen är farligt, efter att det nya direktivet från Sveriges Hamnar skickades ut har det redan skett dödsolyckor. Den 19 mars dog en hamnarbetare i 20-års åldern i Oxelösund och den 24 mars dog en 55-åring i hamnområdet i Halmstad. Alltså redan två döda vilket vittnar om hur farligt jobben är i våra hamnar. Om dessa olyckorna beror på avsaknad av skyddsarbete vet vi ännu inte. Men en sak är säker, att som Sveriges Hamnar, förbjuda demokratiskt utsedda skyddsombud från att utföra sitt livsviktiga arbete i hamnarna är förödande. Inte bara för de två liv som släkts och aldrig kommer igen, utan för att det dör alldeles för många arbetare på jobbet i Sverige.

Att då som Sveriges Hamnar, försvaga skyddsarbetet genom detta angrepp på Hamnarbetarförbundet är enligt mig att likställa med anstiftan till mord.

Vad gör då Sveriges S-ledda regering? Arbetsmarknadsministern Ylva Johansson låter meddela på twitter ”Arbetsmiljöarbete för säkra arbetsplatser måste alltid vara prio”.

Men sedan blir det inget mer. Genom att regeringen inte kräver att direktiv från Sveriges Hamnar dras tillbaka, så att hamnarbetarförbundets skyddsombud kan börja arbeta igen, anser jag att Ylva ljuger. Skyddsarbetet är inte ”prio” för regeringen!

Regeringen har i stället gått in på den antifackliga linje som allianspartierna och SD länge drivit, genom att utredda strejkrätten. Arbetsgivarna har inte svårt att välja partier i valet 2018. Alla vill inskränka strejkrätten och höja pensionsåldern.

Skall vi få ett slut på döden på jobbet måste vi göra det själva. Stå upp för hamnarbetarnas rätt att organisera sig på jobbet. Stoppa alla inskränkningar och försämringar av strejkrätten!

Dennis Andersson

Kommunistiska Partiet

Annons
Annons
Annons
Annons